Η γλώσσα του παιδιού δεν είναι μόνον είναι ένα όργανο πολύ σημαντικό, αλλά και ενδεικτικό για την υγεία του παιδιού μας! Η γλώσσα του παιδιού μας δεν χρησιμεύει μόνο για την ομιλία του, και μπορεί να μας δείξει σε τι κατάσταση βρίσκεται το πεπτικό του σύστημα και μπορεί να νοσήσει από διάφορες αρρώστιες

Γλώσσα καλυμμένη με λευκό στρώμα

Τι δείχνει: Η γλώσσα είναι ο καθρέφτης του πεπτικού συστήματος. Σε περίπτωση που είναι καλυμμένη με ένα λευκό στρώμα, σημαίνει ότι υποφέρει το πεπτικό του σύστημα. Οι αιτίες μπορεί να είναι: μία ίωση, μία διάρροια, εμετός ή ακόμα αν είναι και λίγο κρυωμένο με μπουκωμένη την μύτη και αναπνέει με το στόμα. Επίσης αυτό το άσπρο επίστρωμα μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί δεν πέπτει καλά τις τροφές του. Ιδιαίτερα αν τρώει ακατάστατα, δηλαδή δεν έχει ένα συγκεκριμένο ωράριο φαγητού και πότε τρώει φαγητό, πότε γλυκά και γενικότερα τσιμπολογάει. Σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία είναι να αποκαταστήσουμε την αιτία που το προκάλεσε. Δηλαδή εάν είναι άρρωστο, να θεραπεύσουμε την αρρώστια του και εάν προέρχεται από την κακή πέψη να ρυθμίσουμε την διατροφή του. Γλώσσα στεγνή και ξερή Τι δείχνει: Η στεγνή και ξερή γλώσσα, συνήθως υποδεικνύει ότι το παιδί είναι αφυδατωμένο ή έχει αρχίσει η αφυδάτωση. Ιδιαίτερα αν έχει μειωθεί η ποσότητα του σάλιου στο στόμα του. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει το παιδί να πίνει άφθονα υγρά. Αν είναι ιδιαίτερη στεγνή θα πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο μας.

 Γλώσσα με λευκές κηλίδες

Τι δείχνει: Όταν η γλώσσα του παιδιού έχει μεγάλες λευκές κηλίδες κολλημένες στην επιφάνειά της, ενδέχεται το παιδί να υποφέρει από  στοματίτιδα. Πολλές φορές τα παιδιά επειδή βάζουν τα χέρια στο στόμα τους παρασύρουν μικρόβια και μύκητες και μπορεί να κάνουν αυτή την στοματίτιδα. Θα πρέπει να το ξεχωρίσουμε από την περίπτωση εκείνη που είναι κολλημένο γάλα, ιδιαίτερα όταν το παιδί θηλάζει και το οποίο αυτό είναι φυσιολογικό. Σε περίπτωση μυκητώδης στοματίτιδας πρέπει να γίνει θεραπεία με ειδικό αντιμυκητιασικό φάρμακο και καθαρίζουμε την γλώσσα του με μία γάζα με ελαφρές κινήσεις. Σε κάθε όμως περίπτωση και πάλι θα πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο. Γλώσσα ερεθισμένη και πρησμένη Τι δείχνει: Ο ερεθισμός και το πρήξιμο, μπορεί να οφείλεται σε επαφή της γλώσσας με κάποιο ζεστό φαγητό, ιδιαίτερα αν είναι το γάλα του ή σε περίπτωση που υπάρχει μια αλλεργία σε κάποια ουσία που έχει βάλει στο στόμα του το παιδί. Αν πρόκειται για αλλεργία θα πρέπει να δει το παιδί ο παιδίατρος, ώστε  να δώσει σωστή τη αντιαλλεργική αγωγή.