Οι ειδικοί διαφωνούν στο αν η καθημερινή πρόσληψη πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητα για τα παιδιά. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής μας συμβουλεύει να δίνουμε συμπληρώματα στα παιδιά μόνο αν το συστήνει ο γιατρός. Τα παιδιά, υπό κανονικές συνθήκες, δεν τα χρειάζονται γιατί παίρνουν τα απαραίτητα στοιχεία από τις τροφές.

Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καθημερινή πρόσληψη είναι ένας καλός τρόπος να υποκαταστήσετε αυτά που χάνουν τα παιδιά όταν δεν τρέφονται σωστά, αρκεί να μην ξεπερνάτε την προτεινόμενη ποσότητα. Αν το παιδί σας κάνει χορτοφαγική διατροφή ή έχει κάποιες εντερικές ευαισθησίες μπορεί να χρειάζεται συγκεκριμένες βιταμίνες. Σε κάθε περίπτωση, οι βιταμίνες δεν είναι πανάκεια. Το ζητούμενο είναι να ακολουθεί σωστές διατροφικές συνήθειες.

Να του δώσω βιταμίνες αν είναι επιλεκτικό στο φαγητό; Αν το παιδί αρνείται πεισματικά να βάλει στο στόμα του οποιοδήποτε λαχανικό ή φρούτο, τότε μπορείτε να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας με τις βιταμίνες. Αν είναι χορτοφάγο, επιλέξτε Β12 και D, καθώς και ασβέστιο και ριβοφλαβίνες. Αν έχει αναιμία, θα χρειαστεί κάτι που να περιέχει ποσότητα σιδήρου. Επίσης, τα παιδιά κάτω των 4 ετών, δεν μασούν σωστά τις τροφές και ίσως χρειάζονται υγρές βιταμίνες για να αποφύγουν τον κίνδυνο του πνιγμού. Αποφύγετε εντελώς τα ενεργειακά ροφήματα που περιέχουν καφέ και ζάχαρη.

Τι να προσέξετε: κάποια παιδικά συμπληρώματα μοιάζουν με καραμέλες, οπότε αποθηκεύστε τα σε ασφαλές σημείο ώστε να μην μπορούν να τα φτάσουν. Αν υποπτευθείτε ότι το παιδί έχει καταναλώσει πολλά, καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή μεταφέρτε το στο πλησιέστερο νοσοκομείο.