Κάποια παιδιά νηπιακής ηλικίας ουρλιάζουν όταν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Είναι ο τρόπος τους να πουν ‘ε κοιτάξτε με’. Άλλα ουρλιάζουν όταν δεν μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν. Και άλλες φορές το κάνει απλά για να σας εκνευρίσει επειδή ακόμα πειραματίζεται με τον τόνο της φωνής του και την έννοια των ορίων.

Τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό. Με το να ουρλιάξετε στο παιδί δεν θα οδηγηθείτε κάπου θετικά. Στέλνετε απλώς το μήνυμα ότι κυριαρχεί όποιος έχει πιο δυνατή φωνή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην ανεβάσετε τους τόνους και να αποσπάσετε την προσοχή του με κάτι άλλο. Κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι, φροντίστε να είναι ξεκούραστο και να μην πεινάει. Επίσης, είναι σοφό να μην πηγαίνετε σε ήσυχα εστιατόρια όπου δεν υπάρχουν πολλά παιδιά. Προτιμήστε οικογενειακά και θορυβώδη μέρη όσο το παιδί είναι μικρό.

Ζητήστε του να χρησιμοποιήσει την κανονική φωνή. Αντί να σχολιάσετε ή να κριτικάρετε τα ουρλιαχτά του, ζητήστε του χαμηλόφωνα μα χρησιμοποιήσει την κανονική φωνή του.

Μετατρέψτε το σε παιχνίδι. Πείτε του ‘ας ουρλιάξουμε και οι δύο όσο πιο δυνατά μπορούμε’. Μετά πείτε του’ ας δούμε τώρα ποιος ψιθυρίζει καλύτερα’. Συνεχίστε το παιχνίδι με σωματικές ασκήσεις και εκφράσεις προσώπου.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Αν ουρλιάζει επειδή θέλει να τραβήξει την προσοχή σας, αναρωτηθείτε αν νιώθει άβολα. Αν το πάθει στο σούπερ μάρκετ, πάρτε το παιδί από το χέρι και φύγετε. Αν βαριέται ή νιώθει λύπη, αναγνωρίστε το. Πείτε ‘ξέρω ότι βαριέσαι, αλλά κάνε υπομονή λίγα λεπτάκια και σε λίγο θα είμαστε στο σπίτι’. Έτσι το παρηγορείτε και νιώθει ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του.

Κρατήστε το απασχολημένο. Βάλτε το να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα. Αν είστε στο σούπερ μάρκετ, ζητήστε του να σας φέρει πράγματα από τα χαμηλά ράφια ή δώστε του ένα υγιεινό σνακ. Και κυρίως, μην ασχολείστε με τα αρνητικά βλέμματα του περίγυρου.