Δεν είναι και τόσο ασυνήθιστα για παιδιά σε αυτήν την ηλικία να αρνούνται να το κάνουν στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει γιατί η τουαλέτα μπορεί να τους προκαλέσει άγχος γιατί είναι ένας τρόπος άσκησης ελέγχου.

Μιλήστε ήρεμα με το παιδί για να ανακαλύψετε τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά. Φοβάται να καθίσει στο κάθισμα της τουαλέτας ή την τρομάζει το καζανάκι; Μήπως δεν θέλει να διακόπτει το παιχνίδι και αυτός είναι ο λόγος που δεν πηγαίνει; Χρειάζεται υπομονή και ενσυναίσθηση από την πλευρά σας, γιατί αν πιέσετε το παιδί, θα κάνετε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Αντί να προσπαθήσετε να αλλάξετε τα πάντα αμέσως, δοκιμάστε μία βαθμιαία προσέγγιση. Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε με διαφορετικές τεχνικές. Ένα πρώτο βήμα είναι να πάρετε παντελόνι μίας χρήσης (που πολλοί χρησιμοποιούν στην εκπαίδευση τουαλέτας) και να πείτε στο παιδί να το φορέσει και να πάει στην τουαλέτα κάθε φορά που θέλει να κάνει κακά.

Προσπαθήστε να είστε παρατηρητικοί, ώστε να πάτε εσείς το παιδί στην τουαλέτα όταν είναι διστακτικό αλλά θέλει. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα ανταμοιβής με αυτοκόλλητα για να του δώσετε κίνητρο. Το επόμενο βήμα είναι να το ενθαρρύνετε να κάνει κακά καθιστό στην τουαλέτα φορώντας το παντελόνι μίας χρήσης. Το επόμενο βήμα, όταν νιώσει έτοιμο, θα είναι να κάνει χωρίς το παντελόνι. Να είστε πάντα υποστηρικτική και τρυφερή.

Αν το παιδί πάσχει από δυσκοιλιότητα, απευθυνθείτε στο γιατρό για να σας δώσει οδηγίες στην αλλαγή της διατροφής του.