Τα παιδιά σχολικής ηλικίας ξεκινούν να βάζουν σε πράξη όλα τα πράγματα που έχουν μάθει για τα συναισθήματα στο πρώτα χρόνια της ζωής τους. Για παράδειγμα, το να τα διαχειρίζονται και να τα εκφράζουν με κατάλληλους τρόπους είναι σημαντικό κομμάτι του να κάνουν φίλους στο σχολείο και να μαθαίνουν μέσα σε μία τάξη. Το παιχνίδι λοιπόν τους βοηθά στο να καταφέρουν όλα αυτά που αφορούν στα συναισθήματα. Μπορεί να παίζει στο σχολείο με τα άλλα παιδιά αλλά έχετε κι εσείς ένα σημαντικό ρόλο. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή το να ρίχνετε μία μπάλα δυναμώνει τη σχέση σας και επιτρέπει στο παιδί να εκτονωθεί και να εκφραστεί.

Στο σχολείο μαθαίνει πώς να είναι ανεξάρτητο, βιώνει δυνατά συναισθήματα όπως η ζήλια και αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν κι άλλες οπτικές. Τα παιδιά χωρίζονται σε παρέες, μαθαίνουν τους κανόνες πάνω στο παιχνίδι και χρειάζονται την υποστήριξή σας.

Βοηθήστε το παιδί να εξερευνήσει τα συναισθήματά του με το να δημιουργήσετε μαζί τέχνη. Η ζωγραφική και το σχέδιο είναι υπέροχοι τρόποι ελεύθερης έκφρασης ενώ το ίδιο κάνει η μουσική αλλά και η εκμάθηση ενός οργάνου. Μπορεί να υποκρίνεται όλους ή να παίζει με μαριονέτες και κούκλες για να εκφράζει αυτά που νιώθει μέσα από ρόλους. Βγείτε μία βόλτα στο πάρκο και τρέξτε, παίξτε με μία μπάλα, κάντε κούνιες και ο,τιδήποτε άλλο του απελευθερώνει την ένταση.