Τι να περιμένετε και πότε: σε αυτήν την ηλικία, οι προτάσεις του παιδιού πρέπει να είναι απαλές, ξεκάθαρες και να βγαίνουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Τα πεντάχρονα μπορούν να σας πουν τι συνέβη με λεπτομέρειες και να κάνουν ξεκάθαρες ερωτήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί χρόνους και να δημιουργούν σύνθετες προτάσεις.

Τι θα ακούτε: την προφορά και την εκφορά των λέξεων. Κάποια παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να αλλάζουν κάποιο γράμμα και να λένε μακανόνια αντί για μακαρόνια, αλλά αυτός δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί αυτό είναι κάτι που διορθώνεται μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το ψεύδισμα δεν είναι επίσης λόγος ανησυχίας γιατί συνήθως ξεπερνιέται μέσα στα επόμενα χρόνια ή απλώς είναι ένας χαριτωμένος τρόπος ομιλίας που παραμένει και στην ενήλικη ζωή. Το τραύλισμα ανησυχεί συνήθως τους γονείς, αλλά στην ηλικία των 5 είναι μία φυσιολογική αναπτυξιακή φάση. Εξελίσσεται η ικανότητα του να συνθέτει πιο δύσκολες προτάσεις και αυτό μπορεί να το δυσκολεύει στην αρχή.

Τι μπορείτε να κάνετε. Το να διαβάζετε στο παιδί σας είναι ένας τέλειος τρόπος να δώσετε μία ώθηση στις γλωσσικές του ικανότητες. Τα βιβλία βοηθούν στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, στη γραμματική και στα νοήματα που δημιουργούν οι εικόνες. Αν κάνει λάθη όταν μιλάει, μην το διορθώσετε, Απλά επαναλάβετε τη λέξη σωστά. Πάντα χρειάζεται υπομονή και χαμόγελο.

Αν όμως το παιδί δεν μιλά σε αυτήν την ηλικία, λέει πολύ λίγες λέξεις, δεν ξεκινά από μόνο του μία συζήτηση ή δεν ενδιαφέρεται να κάνει διάλογο με τα άλλα παιδιά, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Πολλές φορές, οι δυσκολίες στην ομιλία συνδυάζονται με σωματικά προβλήματα ή θέματα ανατομίας στο στόμα.