Οι φυτικές ίνες εκτός από το να ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, δεσμεύοντας μεγάλο μέρος της χοληστερόλης, είναι ευεργετικές και για τη σιλουέτα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τις άλλες. Το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, για παράδειγμα, έχουν ελάχιστη διαφορά στις θερμίδες συγκριτικά με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά.

Ο τρόπος με τον οποίο οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, δεν έχει να κάνει λοιπόν με τις θερμίδες, αλλά με το γεγονός ότι δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Οι φυτικές ίνες είναι άπεπτες ουσίες, δηλαδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τις χωνέψει. Αυτός είναι και ο λόγος που μας χορταίνουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, απορροφούν νερό, φουσκώνουν, αυξάνοντας κατά πολύ τον όγκο τους, και ως αποτέλεσμα μένουν περισσότερο χρόνο στο έντερό μας και κατ’ επέκταση μας χορταίνουν περισσότερο από τις εύπεπτες τροφές.

Παράλληλα, παίζουν καταλυτικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται πολύ το σάκχαρό μας όταν τις συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά μας.

Υιοθετώντας μια καθημερινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, είμαστε σε θέση να αποφύγουμε τις υπερβολές κατά το γεύμα και δε νιώθουμε ξαφνικές λιγούρες που μας «σπρώχνουν» στο συνεχές τσιμπολόγημα και τα γλυκά. Έτσι, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, εφόσον συνδυάζεται με μια περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων, πολύ νερό και τακτική άσκηση.

Ποιες τροφές περιέχουν πολλές φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες εντοπίζονται σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια), τα οποία δεν είναι επεξεργασμένα.

Όλα σχεδόν τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ειδικά όμως οι φράουλες, τα σύκα, τα μήλα με τη φλούδα τους, τα αχλάδια και τα ακτινίδια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πολλές περισσότερες φυτικές ίνες από τα αντίστοιχα φρέσκα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δαμάσκηνο, το οποίο ενώ φρέσκο έχει 1,5 γρ. φυτικές ίνες ανά 100 γρ., αποξηραμένο έχει 6,1 γρ. ανά 100 γρ.

Όπως και τα φρούτα, έτσι και τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, το μαύρο ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι ανεπεξέργαστα προϊόντα και εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη και τα όσπρια είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Πόσες φυτικές ίνες χρειαζόμαστε καθημερινά;

Kάθε ημέρα χρειαζόμαστε 25 με 30 γραμμάρια φυτικών ινών. Aν η διατροφή μας δεν περιέχει αρκετές, καλό είναι να αυξήσουμε την πρόσληψή τους, χωρίς ωστόσο να το παρακάνουμε, καθώς μια μεγάλη και απότομη αύξηση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ναυτία και κοιλιακούς πόνους. Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες μειώνονται με την κατανάλωση νερού και όσο το  πεπτικό μας σύστημα προσαρμόζεται στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, θα μειώνονται προοδευτικά και τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.