Θυμάστε τις πρώτες φορές που προσπαθήσατε να θηλάσετε το μωρό σας; Πιθανότατα συνοδεύτηκαν από αρκετό άγχος, ίσως και από πόνο και φυσικά από την αμφιβολία για το αν τρέφεται αρκετά. Ε, οι πρώτες απόπειρες να αντλήσετε γάλα με το θήλαστρο μπορεί να αποδειχθούν εξίσου δύσκολες – αν όχι χειρότερες. Πρώτα από όλα, το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε την ώρα που το χρησιμοποιείτε, μάλλον δεν είναι και το πιο «ζεστό». Η διαδικασία σίγουρα απαιτεί κάποια εξοικείωση. Και, φυσικά, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλατε, δεν έχετε μπροστά σας το γλυκό προσωπάκι του μωρού σας για να σας παρηγορήσει, αλλά μια άψυχη συσκευή. Σας καταλαβαίνουμε, όμως θέλουμε να θυμάστε ότι υπάρχουν λύσεις.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαμάδες τις πρώτες φορές που χρησιμοποιούν το θήλαστρο, είναι η αδυναμία τους να αντλήσουν την ποσότητα γάλακτος που χρειάζονται για το μωρό τους. Ευτυχώς, αρκεί να βρείτε την αιτία για να δώσετε άμεσα και τη λύση στο πρόβλημα.

Τι μπορεί να φταίει;

Πρέπει να το κάνετε συχνότερα

Στον θηλασμό επικρατούν οι κανόνες της… προσφοράς και της ζήτησης. Με άλλα λόγια, αν ο οργανισμός σας δεν δέχεται αρκετά συχνά το σήμα ότι πρέπει να παρέχει γάλα, σταδιακά μειώνει την παραγωγή. Τις ώρες που απουσιάζετε από το σπίτι, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το θήλαστρο τουλάχιστον κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Αν το μικρό σας είναι νεογέννητο, ακόμη συχνότερα.

Πρέπει να το κάνετε πιο σπάνια

Ναι, οι ισορροπίες είναι λεπτές. Αν επιχειρήσετε να αντλήσετε γάλα πολύ σύντομα μετά τον θηλασμό, το πιθανότερο είναι το σώμα σας να μην έχει προλάβει να… αναπληρώσει τα αποθέματά του. Για τον ίδιο λόγο, φροντίστε να μην έχετε αντλήσει γάλα τουλάχιστον για μια ώρα πριν θηλάσετε το μωράκι σας.

Δεν αφιερώνετε αρκετό χρόνο

Χρειάζονται τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά για να καταφέρετε να αντλήσετε επαρκή ποσότητα γάλακτος, ενώ κάποιες γυναίκες χρειάζονται μισή ώρα. Ο χρόνος που απαιτείται είναι ακόμη περισσότερος κατά τις πρώτες σας απόπειρες.

Δεν χρησιμοποιείτε το σωστό θήλαστρο

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν τεράστια διαφορά στο γάλα που συγκεντρώνουν όταν χρησιμοποιούν διπλό θήλαστρο. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν αντλούμε γάλα και από τα δύο στήθη, ο οργανισμός μας το απελευθερώνει πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Επομένως, ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η αφυδάτωση, όπως είναι λογικό, επηρεάζει άμεσα τη δυνατότητα του σώματός σας να παράγει αρκετό γάλα. Αν δεν ενθουσιάζεστε με την ουδέτερη γεύση του νερού, μπορείτε να ενυδατωθείτε μέσα από άλλα ροφήματα χωρίς καφεΐνη, αλλά και μέσα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.