Οι καφέ μικρές κηλίδες ή γνωστότερες ως φακίδες αποτελούν ίσως το ωραιότερο αποτύπωμα του ήλιου στην επιδερμίδα μας ενώ δείχνουν υπέροχες στα γλυκά πρόσωπα των μικρών παιδιών. Ωστόσο, έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα μωράκια δεν εμφανίζουν φακίδες; Η εξήγηση του φαινόμενου είναι πολύ πιο απλή απ’όσο φαντάζεστε.

Πώς δημιουργούνται;

Το χρώμα του δέρματος επηρεάζεται από την μελανίνη, η οποία βρίσκεται φυσιολογικά σε υψηλότερα επίπεδα σε άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα ενώ σε εκείνα με ανοιχτόχρωμη, εντοπίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Το σώμα κάθε ατόμου, ωστόσο, παράγει επιπλέον μελανίνη όταν εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία, προκειμένου να προστατευθεί από τον ήλιο. Τα άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα τείνουν να μαυρίζουν ενώ εκείνα με ανοιχτόχρωμη εμφανίζουν φακίδες όταν εκτίθενται στον ήλιο, για αυτό κι εμφανίζονται σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο, όπως το πρόσωπο και συγκεκριμένα τα μάγουλα, την μύτη ή τα ζυγωματικά.

Γιατί τα μωρά δεν εμφανίζουν;

Αν και όλοι μπορεί να εμφανίσουν φακίδες, όσοι έχουν πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση. Προϋπόθεση όμως για την εμφάνισή τους είναι η έκθεση στον ήλιο. Τα μωράκια δεν εμφανίζουν φακίδες, ακριβώς γιατί δεν εκτίθενται αρκετό καιρό στον ήλιο, ώστε να αναπτυχθούν οι κηλίδες στην επιδερμίδα τους. Οι φακίδες ενδέχεται να σχηματιστούν μετά τα δύο πρώτα έτη ενώ επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση του παιδιού στον ήλιο. Οι κηλίδες που σχηματίζονται είναι συνήθως καφέ χρώματος αλλά μπορούν επίσης να είναι κόκκινες, μαύρες ή και κίτρινες ενώ το χειμώνα εξασθενούν.

Πρέπει να ανησυχήσετε;

Οι φακίδες είναι αβλαβής σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ωστόσο, υποδηλώνουν αυξημένη ευαισθησία στις υπεριώδεις ακτίνες, οπότε οι γονείς των παιδιών που έχουν την τάση να εμφανίζουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιμελείς για την προστασία τους από τον ήλιο. Συνιστάται συγκεκριμένα, ο περιορισμός της έκθεσης κατά τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο δυνατός, όπως και η χρήση αντηλιακών ή και ρούχων για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Επίσης θα πρέπει να κατανοήσετε την διαφορά μεταξύ των φακίδων και των ελιών, που παραμένουν στο σώμα για περισσότερο από τις φακίδες. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε διαφορά στην επιδερμίδα του μικρού σας, ο παιδίατρός θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε περί τίνος πρόκειται.