Τα παιδιά, ειδικά κατά την σχολική ηλικία, λατρεύουν να παίρνουν επιβραβεύσεις και δεν τους αρέσει καθόλου να χάνουν. Γι’αυτό, κάτι τόσο απλό όπως μερικά αυτοκόλλητα μπορεί να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία για την ενθάρρυνση της καλής ή επιθυμητής συμπεριφοράς του. Άλλες τέτοιες μικρές επιβραβεύσεις μπορούν να «μειώσουν» σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς. Παρομοίως, το παιδί γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσουν συνέπειες για την κακή του συμπεριφορά, τις οποίες δεν θέλει – όπως ο μειωμένος χρόνος με τους φίλους, λιγότερη ώρα στον υπολογιστή, περισσότερες δουλειές – είναι πιο πιθανό να κάνει καλύτερες επιλογές και να μην βγει εκτός ορίων.

Τι βάζουμε στην λίστα με τις συνέπειες

Λιγότερος χρόνος με τους φίλους: Τα παιδιά σχολικής ηλικίας αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τους αρέσει να περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο με τους συνομηλίκους τους. Λατρεύουν τα απογεύματα όπου συναντιούνται και μπορούν να παίξουν μαζί και δεν τους αρέσει καθόλου όταν αυτός ο χρόνος μειώνεται σημαντικά.

  • «Κομμένος» ο υπολογιστής: Η μείωση των ωρών που περνάμε μπροστά από μία οθόνη είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, προκειμένου να περνούν κάποιες ώρες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα δίχως τις συνεχείς διακοπές από τα social media ή τα emails. Η μειωμένη πρόσβαση του παιδιού στον υπολογιστή, τα video games ή και το κινητό ή ακόμα και η απαγόρευσή τους για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική συνέπεια για τα παιδιά, ενθαρρύνοντάς την συμπεριφορά τους να παραμένει εντός των ορίων που έχετε θέσει.
  • Επιπλέον δουλειές μέσα στο σπίτι: Στην βασική καθημερινή ρουτίνα του παιδιού, θα ήταν καλό να υπάρχουν ορισμένες δουλειές του σπιτιού, όπως το να φτιάχνει κάθε πρωί το κρεβάτι του και να συγυρίζει στο τέλος της ημέρας το δωμάτιο και το γραφείο του. Οι δουλειές διδάσκουν στα παιδιά την ευθύνη ενώ παράλληλα τους προσδίδουν την αίσθηση της εκπλήρωσης, αφού πραγματοποιώντας αυτές, επιτυγχάνουν ήδη σε δύο στόχους τους. Το κάνουν, όμως επιπλέον δουλειές; Κανένα παιδί δεν το θέλει αυτό κι επομένως αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για να το ενθαρρύνετε να ακολουθεί τους κανόνες που έχετε θέσει.
  • Απώλεια προνομίων, με το προνόμιο αυτό να εξαρτάται από εσάς και την οικογένειά σας. Το παιδί λοιπόν, μπορεί να χάσει την σειρά του για να επιλέξει το βραδινό σας γεύμα ή το επιτραπέζιο παιχνίδι που θα παίξετε όλοι μαζί. Ένα άλλο προνόμιο, που μπορεί να χάσει είναι η δυνατότητά του να επιλέξει ποια ταινία θα παρακολουθήσετε. Στα παιδιά δεν αρέσει να χάνουν την σειρά τους και για αυτό το λόγο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καταλάβει ποια είναι τα όριά σας και να μην αποπειραθεί να τα ξεπεράσει ξανά στο μέλλον.
  • Στερήστε του ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή δραστηριότητα. Το παιδί μπορεί να αγαπά τα παζλ ή τα βιντεοπαιχνίδια, το ποδόσφαιρο ή μια συγκεκριμένη σειρά με παιδικά. Η συνέπεια που υπαγορεύει ότι δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση για ένα χρονικό διάστημα σε αυτό, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για να συμπεριφέρεται βάσει κανόνων.