Κάθε παιδί είναι εξοπλισμένο με αστείρευτη φαντασία. Μέσα από αυτή περνά μόνο ευχάριστα τον χρόνο του, αλλά μαθαίνει και να δίνει δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Ως γονείς μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να ενισχύσουμε αυτή την ξεχωριστή πτυχή της ευφυΐας του και να παρακολουθήσουμε τη δημιουργικότητά τους να απογειώνεται.

  • Γεμίστε το σπίτι βιβλία, κόμιξ και παιχνίδια. Όσα περισσότερα ερεθίσματα δέχεται, τόσο αυξάνονται και οι δικές του πρωτότυπες ιδέες. Εμπλέξτε στη διαδικασία της ανάγνωσης και άλλες δραστηριότητες, όπως ο χορός, το τραγούδι και η μουσική.
  • Ελαχιστοποιήστε την έκθεσή του στις οθόνες. Από μια ηλικία και μετά, οι ταινίες και τα παιδικά προγράμματα μπορούν να ενισχύσουν τη φαντασία του. Όσο όμως είναι μικρό, είναι καλύτερο να μην το τροφοδοτείτε με έτοιμες εικόνες, αλλά να το καλείτε να δημιουργήσει τις δικές του.
  • Καλωσορίστε τον φανταστικό φίλο του. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι φανταστικοί φίλοι των παιδιών δεν πρέπει να μας προβληματίζουν, καθώς πρόκειται για έναν μηχανισμό μέσω των οποίων τα παιδιά με έντονη φαντασία διαχειρίζονται τους φόβους και τα άγχη του. Αντί να του υπενθυμίζετε διαρκώς ότι δεν είναι πραγματικός, εστιάστε στις συμπεριφορές που περιγράφει όταν αναφέρεται σε αυτόν.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα. Φροντίστε να γίνεστε και εσείς παιδιά όταν παίζετε μαζί του, αφήνοντας τη φαντασία σας να καλπάσει. Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.