Μόλις το μωρό σας μάθει πώς να στέκεται στα πόδια του, θα είναι ενθουσιασμένο για όλα αυτά που θα μπορεί να ανακαλύψει στην συνέχεια. Αυτές είναι μερικές από τις ενδείξεις που θα σας «ειδοποιήσουν» ότι το μικρό σας είναι έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Στέκεται με βοήθεια

Ένα από τα πρώτα σημάδια είναι η ικανότητα του παιδιού να σταθεί ενώ κρατιέται από κάποιο έπιπλο. Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν τα πρώτα του ασταθή βήματα ενώ κρατιέται από τα έπιπλα, που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας συντονισμού των μυών των ποδιών ενώ αργότερα θα προσπαθήσει να κάνει ένα βήμα την φορά, τοποθετώντας το ένα πόδι μπροστά στο άλλο. Για να το ενθαρρύνετε, αφήστε το να δοκιμάσει μόνο του να σταθεί και επαινέστε το κάθε φορά που τα καταφέρνει.

Θα είναι ανήσυχο

Όταν το μικρό σας είναι έτοιμο να περάσει σε μία νέα φάση, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε αλλαγές στο ωράριο του ύπνου του ή ότι είναι πιο ανήσυχο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μικρό σας είχε συνηθίσει σε μία πιο χαλαρή καθημερινότητα ενώ τώρα που ο εγκέφαλος και το σώμα του εξελίσσονται, καλείται να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια, γεγονός που θα το δυσκολέψει.Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η φάση δεν διαρκέσει για πάντα και να παραμένετε ψύχραιμοι, προκειμένου να το βοηθάτε να χαλαρώνει μετά από μια δύσκολη μέρα.

Στέκεται αυτόνομα

Τα περισσότερα παιδάκια μαθαίνουν να στέκονται και να περπατούν μεταξύ 9 και 12 μηνών ενώ αναμένεται να περπατούν άνετα στους 13 μήνες. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς κάθε παιδί ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς. Η πρώτη φορά που θα καταφέρει να σταθεί δίχως να πιαστεί από κάποιο αντικείμενο ή από εσάς αποτελεί μια στιγμή ορόσημο τόσο για εκείνο όσο και για εσάς. Την πρώτη φορά θα σταθεί για μερικά δευτερόλεπτα ενώ με την πάροδο του χρόνου θα μπορεί να σταθεί για πιο εκτεταμένες περιόδους μέχρι να καταφέρει να διαγράψει το πρώτο του βήμα και έπειτα να συντονίσει τον βηματισμό του. Για να το ενθαρρύνετε επιβραβεύστε κάθε προσπάθεια που κάνει, όσο μικρή κι αν είναι καθώς έτσι θα ενισχύσετε το ηθικό τους και θα το ενθαρρύνετε να συνεχίσει την προσπάθεια