Μπορεί παλαιότερα να επικρατούσε η πεποίθηση ότι οι άντρες ως γονείς (πρέπει να) είναι απόμακροι και σοβαροφανείς, όμως πλέον οι περισσότεροι ξέρουμε καλά ότι όλα αυτά τα «πρέπει» δεν είναι τίποτα παραπάνω από στερεότυπα. Σήμερα μάλιστα δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες που μένουν σπίτι για να αναλάβουν το μεγάλωμα των παιδιών, ενώ οι περισσότεροι αφιερώνουν πολύ χρόνο στα παιδιά τους. Όσο κι αν έχουν αλλάξει οι εποχές όμως, σίγουρα έχετε ακούσει ένα από τα παρακάτω στερεότυπα σχετικά με τον ρόλο των μπαμπάδων και τη συμβολή τους στην ανατροφή των παιδιών.

 

«Οι μπαμπάδες δεν αντέχουν να είναι παρόντες στον τοκετό»

 

Πολλοί μπαμπάδες θέλουν να βιώσουν μαζί με τη σύζυγό τους το θαύμα της γέννησης, τόσο για να στηρίξουν τη μαμά όσο και για να είναι εκεί όταν το μωρό τους αντικρίσει για πρώτη φορά τον κόσμο.

«Οι νέοι μπαμπάδες δεν έχουν ιδέα τι πρέπει να κάνουν»

 

Σίγουρα ένας άντρας που γίνεται για πρώτη φορά πατέρας δεν μπορεί να είναι εξοικειωμένος με τον νέο του ρόλο και όσα βιβλία και άρθρα κι αν διαβάσει πάντα η πραγματικότητα διαφέρει. Ωστόσο, ένας άντρας που έχει δείξει ζήλο και θέληση ώστε να προετοιμαστεί για την πατρότητα, σίγουρα σταδιακά θα μπορέσει να τα καταφέρει.

«Οι μπαμπάδες δεν αλλάζουν πάνες»

 

Οι μπαμπάδες είναι πλήρως ικανοί να αλλάξουν πάνες. Αρκεί να έχουν τη διάθεση.

«Οι μπαμπάδες δεν μαγειρεύουν»

 

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ οι περισσότεροι σεφ είναι άντρες, κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι άντρες δεν μπορούν να μαγειρέψουν. Το αν σε κάποιον αρέσει η μαγειρική δεν έχει να κάνει με το φύλο του.

«Οι μπαμπάδες δεν είναι τρυφεροί»

 

Τα παιδιά χρειάζονται την ασφάλεια που προκύπτει από το να γνωρίζουν ότι είναι επιθυμητά, αποδεκτά και αγαπητά από την οικογένειά τους. Η τρυφερότητα είναι ο πιο απλός τρόπος να δείξει ο μπαμπάς στο παιδί του την αγάπη που νιώθει για αυτό. Ένας άντρας που έχει μεγαλώσει χωρίς πατέρα ή έχει μεγαλώσει με έναν απόμακρο πατέρα ίσως δυσκολευτεί περισσότερο να δείξει στοργή στα παιδιά του, επειδή ο ίδιος δεν έχει δεχτεί στοργή από τον πατέρα του, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και ο ίδιος απόμακρος.