Είτε είστε μπαμπάς… πλήρους απασχόλησης είτε περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας μόνο το βράδυ ή τα σαββατοκύριακα είτε είστε απλά ένας νέος μπαμπάς που αγωνίζεται να συνδεθεί με το μωρό του, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να έρθετε πιο κοντά με το νεογέννητο.

1. Μην υποτιμάτε τη σημασία της αγκαλιάς

 

Πάντα να εκμεταλλεύεστε την ευκαιρία να πάρετε αγκαλιά το μωρό σας, ακόμη κι αν πρόκειται για μια σύντομη αγκαλιά μετά την αλλαγή πάνας. Αυτή η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή είναι πολύ σημαντική για το μωρό σας, αφού έτσι μαθαίνει το πρόσωπό σας, τη μυρωδιά σας και κατανοεί τις εκφράσεις σας. Το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει η αγκαλιά είναι εξίσου σημαντικό. Εάν μάλιστα μπορείτε να κάνετε αγκαλιές, ακουμπώντας το μωρό σας στο γυμνό στήθος σας, ακόμα καλύτερα.

2. Αναλάβετε τη νυχτερινή βάρδια

 

Το να αφήσετε τη σύντροφό σας να κοιμηθεί περισσότερο είναι κάτι καλό για την οικογενειακή σας γαλήνη, οπότε σηκωθείτε από το κρεβάτι εάν πρέπει να ταΐσετε το μωρό με το μπιμπερό ή να το φροντίσετε. Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμήσετε αυτόν τον χρόνο με το μωρό σας αν είστε γκρινιάρης, αλλά πραγματικά αξίζει να προσπαθήσετε να το απολαύσετε. Μέσα στην ησυχία της νύχτας, μπορείτε να χαλαρώσετε μαζί με το μωρό σας.

3. Προσπαθήστε να συμμετέχετε όσο περισσότερο γίνεται στη φροντίδα του μωρού

 

Εάν η σύντροφός σας μπορεί να αντλήσει μητρικό γάλα ή εάν το μωρό τρέφεται με φόρμουλα, χαλαρώστε κοιτάζοντας το μωρό σας όση ώρα το ταΐζετε. Άλλωστε, μερικές φορές, τα μωρά ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιστεύουν ότι πρέπει να φάνε, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει απλά να χαλαρώσουν και να αποκοιμηθούν πάλι. Μπορείτε επίσης να αναλάβετε την αλλαγή της πάνας. Παράλληλα, μπορείτε να τραγουδάτε ή να γαργαλάτε το μωρό σας, δημιουργώντας έτσι τη δική σας ρουτίνα.

4. Ξυπνήστε την ίδια ώρα με το μωρό

 

Τα μωρά έχουν συνήθως καλύτερη διάθεση το πρωί από ό, τι όταν εσείς επιστρέφετε στο σπίτι από τη δουλειά. Σκεφτείτε τα πρωινά ως την ιδιαίτερη ώρα σας: προτείνετε στη σύντροφό σας να είστε εσείς εκείνος που θα ταΐσει το μωρό νωρίς το πρωί, ώστε εκείνη να κοιμηθεί μισή ώρα επιπλέον. Με αυτόν τον τρόπο, συνδέεστε με το νεογέννητο και παράλληλα χτίζετε μια καλή σχέση με τη σύντροφό σας.

5. Ανακουφίστε το μωρό όταν είναι ανήσυχο

 

Το να περνάτε χρόνο με το μωρό σας όταν εκείνο είναι χαρούμενο και καλοδιάθετο είναι σίγουρα υπέροχο, ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό. Ο δεσμός σας με το μωρό αφορά και εκείνες τις φορές που κλαίει και η ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες στιγμές είναι ζωτικής σημασίας για να έχετε αυτοπεποίθηση ως πατέρας. Σίγουρα, η σύντροφός σας μπορεί να ξέρει καλύτερα πώς να καθησυχάσει το μωρό (άλλωστε εκείνη το θηλάζει), όμως μη βιαστείτε να της το παραδώσετε με την πρώτη γκρίνια. Καθησυχάστε τη σύντροφό σας (και το μωρό) λέγοντας με ηρεμία «το έχω αυτό, μην ανησυχείς» και προσπαθήστε να γίνετε δημιουργικοί κάνοντας αστείες γκριμάτσες ή τραγουδώντας. Μερικά μωρά χαλαρώνουν με λευκό θόρυβο (όπως αυτόν από το σεσουάρ μαλλιών ή τον ανεμιστήρα ).