Το πρώτο αντηλιακό προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο, όπου το εκχύλισμα πίτουρου ρυζιού και το γιασεμί χρησιμοποιήθηκαν για να παρέχουν προστασία στο δέρμα από τον ήλιο. Οι χημικοί δημιούργησαν το πρώτο αντηλιακό εμπορίου το 1936 και έκτοτε η σύνθεσή του έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Ίσως είχατε προσέξει ότι παραδοσιακά οι αντηλιακές κρέμες ήταν κολλώδεις, δεν απλώνονταν καλά στο δέρμα και ως αποτέλεσμα χαλούσαν το μακιγιάζ. Όλα αυτά ανήκουν (ευτυχώς) στο παρελθόν, αφού πλέον μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο αντηλιακές κρέμες που μοιάζουν περισσότερο με προϊόν ενυδάτωσης και περιποίησης και λιγότερο με το κλασικό, ενοχλητικό αντηλιακό. Πέρα από τις συνθέσεις που έχουν βελτιωθεί τρομερά, έχει βελτιωθεί και η ποικιλία. Στο εμπόριο θα βρείτε εξειδικευμένες φόρμουλες, ιδανικές για τις ανάγκες κάθε τύπου επιδερμίδας, από πολύ ευαίσθητο δέρμα μέχρι ξηρό ή λιπαρό.

Γιατί πρέπει να φοράτε πάντα αντηλιακό

 

Έως και το 80% των ακτίνων του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα, οπότε αν νομίζετε ότι είναι εντάξει να παραλείψετε την αντηλιακή σας κρέμα μια συννεφιασμένη μέρα, σκεφτείτε το ξανά. Το αντηλιακό είναι η νούμερο 1 συνήθεια περιποίησης που πρέπει να διατηρείτε όλον τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών μηνών.

Σκεφτείτε ότι το χιόνι αντανακλά έως και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης από τον ήλιο. Επίσης, όσο υψηλότερο είναι το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας ακόμη κι αν πηγαίνετε για σκι.

Οι λόγοι που θα σας πείσουν να φοράτε πάντα αντηλιακό

 

*Προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου

 

Η τρύπα του όζοντος έχει αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος από τις ακτίνες UV. Το αντηλιακό εμποδίζει αυτές τις ακτίνες, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος.

Έχετε κατά νου ότι ο αριθμός του δείκτη προστασίας που αναγράφεται στη συσκευασία του αντηλιακού αναφέρεται στην προστασία από τη UVB ακτινοβολία, η οποία προκαλεί ηλιακό έγκαυμα, κοκκινίλες και ερεθισμούς, αλλά όχι από την ιδιαίτερα επικίνδυνη UVA, η οποία διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να προκαλεί φωτογήρανση. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι δίπλα στο SPF υπάρχουν και τα αρχικά UVΑ.

*Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος

 

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία ελλοχεύει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, του πιο συνηθισμένου τύπου καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σωστή χρήση του αντηλιακού, η αποφυγή του ήλιου τις επικίνδυνες ώρες, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου, η επικοινωνία με το δερματολόγο για καθετί που σας φαίνεται ύποπτο, άγνωστο ή σας απασχολεί, είναι ο τρόπος να προστατευτείτε από τον καρκίνο του δέρματος.

*Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος

 

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε μόνο ένα αντιγηραντικό προϊόν στην περιποίησή σας, αυτό πρέπει να είναι η αντηλιακή κρέμα, ώστε να προστατευτειτε από την ηλιακή ακτινοβολία που βλάπτει ανεπανόρθωτα το δέρμα σας και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Για να κρατήσετε, λοιπόν, την επιδερμίδα σας υγιή και να αποφύγετε τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε κάθε πρωί αντηλιακή κρέμα με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας. Μάλιστα, καλό είναι να εφαρμόζετε αντηλιακό και στον λαιμό και το ντεκολτέ σας.

*Βοηθά στη διατήρηση ενός ομοιόμορφου τόνου δέρματος

 

Το αντηλιακό βοηθά στην πρόληψη του αποχρωματισμού του δέρματος και των πανάδων που προκαλεί ο ήλιος, βοηθώντας σας να διατηρήσετε έναν πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος.

Πώς θα εφαρμόσετε σωστά το αντηλιακό

 

  • Υπολογίστε 2 κουταλιές της σούπας αντηλιακό για το σώμα και 1 κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο (δηλαδή 2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος)
  • Φροντίστε να εφαρμόζετε το αντηλιακό 20-30΄ πριν από την έκθεσή σας στον ήλιο και να ανανεώνετε κάθε 2 ώρες σε στεγνό δέρμα
  • Αν μπαίνετε συχνά στη θάλασσα, προτιμήστε μια ειδική σύνθεση που να εφαρμόζεται και σε βρεγμένη επιδερμίδα