Οι ραγάδες είναι ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, το 50%-90% των εγκύων αποκτούν ραγάδες πριν από τον τοκετό, σύμφωνα με έρευνες. Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να τις αποκτήσει σε κάποια φάση της ζωής του. Μάλιστα, αν οι γονείς μας ή κάποιος από τους προγόνους και τους συγγενείς μας είχαν ραγάδες, είναι αρκετά πιθανό να εμφανίσουμε κι εμείς. Σε κάθε περίπτωση, οι έγκυοι και ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δηλαδή από τον 6ο ώς τον 9ο μήνα, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να τις αποφύγουμε και να μειώσουμε την εμφάνιση αυτών που ήδη έχουμε, ενώ εκείνες που οφείλονται στην εγκυμοσύνη συνήθως ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Πώς δημιουργούνται οι ραγάδες;

 

Οι ραγάδες δημιουργούνται από τη διάταση της επιδερμίδας, η οποία προκαλεί «σπάσιμο» στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ανομοιόμορφη επούλωση της περιοχής.

Αρχικά έχουν έντονο ροζ ή κόκκινο χρώμα, ενώ στη συνέχεια αποκτούν το χρώμα της επιδερμίδας ή ελαφρώς πιο ανοιχτό.

Εμφανίζονται κυρίως στην κοιλιά, στο στήθος, στους γοφούς, στους μηρούς και στους γλουτούς.

Το γυναικείο φύλο, η κληρονομικότητα, οι απότομες αυξομειώσεις βάρους, η εγκυμοσύνη, το ξηρό δέρμα, η παχυσαρκία και η αύξηση του στήθους είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή τους.

Πώς θα μειώσουμε τις ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

 

 

*Υγιές βάρος

 

Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες για να προλάβουμε την εμφάνιση των ραγάδων είναι η διατήρηση ενός σταθερού, υγιούς βάρους. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας φροντίζουμε να έχουμε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή (η οποία ούτως ή άλλως είναι απαραίτητη, ειδικά αυτήν την περίοδο) και να επιλέξουμε μια ήπια μορφή άσκησης που είναι κατάλληλη για εγκύους, όπως η γιόγκα.

*Ενυδάτωση

 

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε την αφυδάτωση του οργανισμού μας και του δέρματός μας. Το δέρμα μας δεν πρόκειται να είναι ελαστικό και απαλό αν δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα νερού. Και όσο πιο ελαστικό είναι το δέρμα τόσο πιο δύσκολα θα αποκτήσει ραγάδες.

*Θρεπτική διατροφή

 

Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν πιο εύκολα εξαιτίας της έλλειψης θρεπτικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη C και D. Παράλληλα, η βιταμίνη Α, ο ψευδάργυρος και οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ανθεκτικού και ελαστικού δέρματος.

*Περιποίηση δέρματος

 

Στα αρχικά στάδιά τους (όταν δηλαδή είναι μικρές και ροζ), οι ραγάδες είναι αντιμετωπίσιμες. Επομένως, τότε είναι απαραίτητη η εντατική περιποίησή τους με ειδικές συνθέσεις που μπορούν να τις μειώσουν σημαντικά ή ακόμη και να τις εξαφανίσουν. Για να το πετύχουμε αυτό, απλώνουμε στα επίμαχα σημεία μια ειδική ενυδατική κρέμα που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Φυσικά, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας για τις επιλογές αντιμετώπισης που έχουμε.