Αναμφισβήτητα η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Το γεγονός ότι μεγαλώνετε μέσα σας μια νέα ζωή μπορεί να σας γεμίσει ενθουσιασμό, ωστόσο συχνά περιλαμβάνει και κάποιες… όχι και τόσο βολικές στιγμές.

Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει και η κοιλίτσα σας μεγαλώνει, ο ύπνος σας θα αλλάξει για τα καλά. Κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, μια ξεκούραστη νύχτα μπορεί να φαντάζει άπιαστο όνειρο. Δεν χρειάζεται όμως να απογοητεύεστε. Υπάρχουν τρόποι να αναβαθμίσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου

 

 

Καθώς διανύετε το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, καλό είναι να κοιμάστε στο πλάι. Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, υπερβολικό βάρος πέφτει στην κοίλη φλέβα σας (τη φλέβα που μεταφέρει αίμα από το κάτω μέρος του σώματός σας στην καρδιά σας) και το να κοιμάστε μπρούμυτα, στηριζόμενη στην κοιλιά σας, προφανώς δεν πρέπει να περνάει καν από το μυαλό σας.

Προσπαθήστε να ξαπλώνετε σε όποια πλευρά σάς βολεύει περισσότερο (και να αλλάζετε πλευρά κατά τη διάρκεια της νύχτας), αν και καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη είναι στο πλάι και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα.

Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι νιώθετε πιο άνετα όταν ξαπλώνετε στο πλάι, με λυγισμένα γόνατα και ένα μαξιλάρι ανάμεσά τους. Ίσως θελήσετε να τοποθετήσετε ένα μαλακό μαξιλάρι ανάμεσα στο πλάι της κοιλιάς σας και του κρεβατιού και ένα πίσω από την πλάτη σας για μέγιστη στήριξη.

Ένα μαξιλάρι σώματος – ή αλλιώς, μαξιλάρι εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει σημαντικά να κοιμηθείτε. Διαφορετικά, μπορείτε απλώς να τοποθετήσετε στρατηγικά τα μαξιλάρια έτσι ώστε να στηρίζουν όλο το σώμα σας. Tip: αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης, ρωτήστε πρώτα μια φίλη σας αν έχει κάποιο διαθέσιμο, ώστε να το δοκιμάσετε για 1-2 νύχτες προτού προμηθευτείτε ένα.

Tips για να κοιμάστε καλύτερα στην εγκυμοσύνη

 

  • Αποφύγετε το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, καθώς μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία σας βοηθά να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε
  • Μείνετε μακριά από τα «βαριά» γεύματα προτού ξαπλώσετε και προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ που προάγει τον ύπνο, όπως το γιαούρτι, τα αμύγδαλα και το τυρί
  • Κρατήστε το φως μακριά από το υπνοδωμάτιό σας, κλείνοντας τα παντζούρια ή τις κουρτίνες συσκότισης
  • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε κάνοντας ένα χλιαρό ντους και διαβάζοντας ένα βιβλίο
  • Εξαλείψτε τους ενοχλητικούς θορύβους, ενεργοποιώντας μια συσκευή λευκού θορύβου