Ένα μυστήριο επικρατεί γύρω από τους υδατάνθρακες: κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να μπλοκάρουν το αδυνάτισμα ή ακόμη και να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Γιατί δεν πρέπει να αποκλείσετε τους υδατάνθρακες για να αδυνατίσετε

Τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα αδυνατίσματος με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες γίνονται ολοένα και πιο διάσημα, ενώ πρόσφατα άρχισε να διαδίδεται η δίαιτα που αποκλείει τελείως τους υδατάνθρακες. Ίσως θυμάστε ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί παλαιότερα και με τις δίαιτες χωρίς λιπαρά. Τώρα -όπως όλα δείχνουν- είναι μάλλον η σειρά των υδατανθράκων να δαιμονοποιηθούν. Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Για λόγους υγείας

 

Ενώ πολλοί άνθρωποι περιορίζουν τους υδατάνθρακες (σκεφτείτε τις δίαιτες Keto ή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες), είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με την πρωτεΐνη και το λίπος) που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει εύρυθμα. Δεδομένου ότι τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων, η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες αποκλείει περισσότερα υγιεινά τρόφιμα από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια. Και αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό εντοπίζεται αποκλειστικά σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, παχυσαρκίας και παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού και την πνευματική υγεία.

Για λόγους βάρους

 

Ακόμη κι αν οι δίαιτες που περιορίζουν την κατανάλωση υδατανθράκων λειτουργήσουν αρχικά, δεν είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα. Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό στο σώμα. Έτσι, όταν σταματήσετε να τους καταναλώνετε αρχικά θα χάνετε νερό. Στη συνέχεια βέβαια θα είστε σε θέση να χάσετε λίπος, ωστόσο αυτή η απώλεια κιλών δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, μιας και δε γίνεται να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας χωρίς να τρώτε υδατάνθρακες. Αντί, λοιπόν, να αποκλείσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες και απλά περιορίστε το μέγεθος των μερίδων σας.

Να θυμάστε ότι…

 

Στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες δεν (χρειάζεται να) είναι ο κακός της υπόθεσης. Όταν εστιάζετε την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους σε υγιεινές πηγές σύνθετων υδατανθράκων, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, αισθάνεστε χορτάτοι χάρη στην περιεκτικότητα αυτών των τροφών σε φυτικές ίνες και πιθανότατα θα έχετε λιγότερες λιγούρες για γλυκά. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά σάς προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας.