Δεν είναι τυχαίο ότι το πρωινό θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα στην καθημερινή μας διατροφή. Μετά από 8 ώρες ύπνου ο οργανισμός σας χρειάζεται «καύσιμα» προκειμένου να βρει ενέργεια και να λειτουργήσει εύρυθμα. Ουσιαστικά, το πρωινό είναι αυτό που θέτει τις βάσεις για μια καλύτερη διατροφική ισορροπία και λειτουργία του οργανισμού μέσα στην ημέρα.

Γιατί πρέπει να τρώτε πρωινό

  • Παρέχει στον οργανισμό σας την απαραίτητη ενέργεια για τις πνευματικές και σωματικές σας δραστηριότητες
  • Προάγει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν 2-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουν τα 2/3 των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων στις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα
  • Η κατανάλωση πρωινού μπορεί να μειώσει την πείνα σας αργότερα μέσα στην ημέρα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής και κατ’ επέκταση να ενισχύσει το αδυνάτισμα. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωινού φαίνεται να μειώνει τις λιγούρες, ειδικά για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα.

Κανόνες για ισορροπημένα πρωινά

Φυσικά σημασία δεν έχει μόνο να τρώτε πρωινό, αλλά και η ποιότητά του. Ένα ισορροπημένο πρωινό σε γενικές γραμμές πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, «καλά» λιπαρά, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Ορίστε λοιπόν τι πρέπει να συμπεριλάβετε στο πρωινό σας:

*Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες σάς βοηθούν να κρατάτε υπό έλεγχο το σάκχαρο στο αίμα σας και να πεινάτε λιγότερο, κρατούν τον μεταβολισμό σας ενεργοποιημένο και έχουν λίγες θερμίδες. Τα αυγά, τα μανιτάρια, η βρώμη αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γάλα ή το γιαούρτι είναι μερικές πρωτεΐνούχες τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πρωινό σας.

*Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, ενώ είναι ευεργετικές και για τη σιλουέτα σας, αφού σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Η βρώμη, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το πολύσπορο ψωμί, η κινόα και οι μπανάνες είναι μερικές καλές επιλογές σε υδατάνθρακες για το πρωινό σας. Επίσης, τα φρούτα θα σας χαρίσουν φυτικές ίνες, υδατοδιαλυτές βιταμίνες (όπως η βιταμίνη C) και όλον τον διατροφικό θησαυρό που περιέχει ένα φρούτο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.ά.

* «Καλά» λιπαρά

Οι ξηροί καρποί αποτελούν επίσης μια πολύ θρεπτική προσθήκη. Περιέχουν πολλά αμινοξέα αλλά και καλής ποιότητας λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα που σχετίζονται με την καλή υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών άλλων συστημάτων). Επίσης, οι ξηροί καρποί περιέχουν και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών αλλά και πολλών βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.