Πόσες φορές έχετε πει στο παιδί σας να πλύνει τα δόντια του για να πάρετε ως απάντηση ένα παράπονο ή κλαψούρισμα; Το πλύσιμο των δοντιών φαίνεται αγγαρεία σε πολλά παιδιά, ωστόσο η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για τη συνολική υγεία του παιδιού.

Πώς θα μάθετε στο παιδί να πλένει σωστά τα δόντια του

 

Προκειμένου να πείσετε το παιδί σας να πλένει τα δόντια του καλό θα είναι να του εξηγήσετε γιατί πρέπει να το κάνει. Πείτε του ότι πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, γιατί μαζεύουν μικρόβια που μπορούν να μας κάνουν να αρρωστήσουμε και ότι το ίδιο συμβαίνει και στα δόντια μας.

Ξεκινήστε να πλένετε μαζί τα δόντια σας και να αναλύετε στο παιδί τα βήματα και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ώστε να καθαρίσει σωστά τα δόντια του.

Επίσης, για να κάνετε τη διαδικασία πιο δελεαστική για το παιδί, σεβαστείτε τις προτιμήσεις του. Για παράδειγμα αγοράστε του την οδοντόκρεμα με τη γεύση που θέλει και το χρώμα οδοντόβουρτσας που προτιμά.

Τα βήματα

 

Μπορεί να σας φαίνεται ανόητο, καθώς πιθανότατα θα μπορούσατε να βουρτσίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας, αλλά τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται με τις διαδικασίες που απαιτούν πολλά βήματα. Ευτυχώς, αυτό είναι ένα πρόβλημα που επιλύεται εύκολα. «Σπάστε» τη διαδικασία σε βήματα τα οποία το παιδί θα μπορεί να ακολουθήσει. Για παράδειγμα:

  1. Βγάλε την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμά σου.
  2. Βρέξε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας με κρύο νερό ενώ μετράς μέχρι το τρία.
  3. Κλείσε το νερό και βάλε οδοντόκρεμα σε μέγεθος μπιζελιού στην οδοντόβουρτσα.
  4. Ξεκίνησε ένα χρονόμετρο δύο λεπτών. (Μπορείτε να αγοράσετε ένα διασκεδαστικό χρονόμετρο, όπως μια κλεψύδρα γεμάτη με χρωματιστή άμμο, ώστε να κάνετε πιο ευχάριστη για το παιδί τη διαδικασία)
  5. Βούρτσισε τα δόντια σου μέχρι να τελειώσουν τα δύο λεπτά, προσέχοντας και τα τέσσερα μέρη του στόματός σου και μην ξεχάσεις τη γλώσσα σου! (Διδάξτε στο παιδί ότι το στόμα του μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα μέρη: πάνω αριστερά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά και κάτω δεξιά – προτού το εμπιστευτείτε να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του. Πολλά παιδιά επικεντρώνονται ακούσια σε μια μικρή περιοχή, αγνοώντας τις υπόλοιπες).
  6. Όταν τελειώσει το χρονόμετρο, φτύσε, ξέπλυνε με νερό και τοποθέτησε την οδοντόβουρτσά σου έτσι ώστε το κεφάλι της να είναι όρθιο στη βάση ή το κύπελλο.

 

Μερικά παιδιά θα μπορέσουν να απομνημονεύσουν αυτά τα βήματα με λίγη πρακτική, ενώ άλλα θα χρειαστούν μια οπτική υπενθύμιση. Γράψτε ή εκτυπώστε αυτήν τη λίστα οδηγιών ώστε να διευκολύνετε το παιδί. Πλαστικοποιήστε τη λίστα με τα βήματα και αφήστε τη στο μπάνιο ώστε το παιδί να μπορεί να τα βλέπει καθώς μαθαίνει να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του.