Πολλές φορές τα παιδιά, ιδιαίτερα κατά την νηπιακή ηλικία, μπορεί να δίχως κάποια σοβαρή αιτία, να ξεσπάσουν σε κλάματα, να φωνάζουν ή γενικότερα να γκρινιάζουν κι εσείς να μην μπορείτε να κάνετε κάτι για να τα ηρεμήσετε, παρά να ενδώσετε σε οτιδήποτε σας ζητούν την δεδομένη στιγμή.  Το μυστικό για να καταφέρετε να βοηθήσετε το παιδί να μειώσει αυτά τα ξεσπάσματα, είναι να μπείτε στην θέση του και να δείτε τις καταστάσεις από την δική του οπτική.

Όταν δεν σταματά να ζητά κάτι

Πώς βλέπει το παιδί την κατάσταση:Εσείς μπορείτε να επιλέξετε οτιδήποτε θέλετε και να το βάλετε στο καρότσι, όμως εκείνο θα πρέπει να περιμένει ήσυχο δίχως να επιλέγει και κυρίως δίχως να γνωρίζει πότε θα τελειώσετε.

Επίσης δεν γνωρίζει γιατί δεν μπορεί να φάει τώρα το γλυκό και πρέπει να περιμένει μέχρι το σπίτι ή γιατί δεν επιλέγει και εκείνο πράγματα.

Πώς θα βελτιώσετε την κατάστασηΕίναι σημαντικό να ενημερώσετε ήδη από το σπίτι ότι θα πάτε μαζί του για ψώνια, ενημερώνοντάς το για το πόσο χρόνο θα περάσετε μαζί όπως και ποια θα είναι τα πράγματα που θα πάρετε.

Εάν σας ζητά κάτι επίμονα μπορείτε να δοκιμάσετε να αναγνωρίσετε τον λόγο που μπορεί να το θέλει είναι όμως σημαντικό να του εξηγήσετε με λόγια κατάλληλα για την ηλικία του γιατί δεν μπορείτε να το πάρετε, τουλάχιστον όχι σήμερα.

Όταν δεν θέλει να μοιραστεί..

Πώς βλέπει την κατάσταση το παιδί:Λατρεύει την παρέα του φίλου του και δεν το πειράζει να παίξουν μαζί. Όταν όμως καλείται να παραχωρήσει για λίγο τα παιχνίδια του, τότε φοβάται μήπως ο φίλος του πάρει μόνιμα τα παιχνίδια του ή μήπως χαλάσουν.

Πώς θα βελτιώσετε την κατάσταση: Την στιγμή που βλέπετε ότι το παιδί δεν είναι σε θέση να μοιραστεί τα παιχνίδια του, τότε είναι η κατάλληλη ώρα να προτείνετε ένα νέο παιχνίδι ή να βγείτε όλοι μαζί έξω, στην ηλιόλουστη βεράντα ή τον κήπο.

Μια αλλαγή στο τοπίο ή το σκηνικό θα επαναφέρει την καλή τους διάθεση και θα αποσπάσει την προσοχή τους από τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Διαφορετικά μπορείτε να προτείνετε την σειρά και κάθε παιδί να αναμένει την δική του.