Κάθε γονιός θέλει να δει το παιδί του να μεγαλώνει υγιές και σίγουρο για την προσωπικότητά του. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν όταν το παιδί είναι ακόμα μικρό, τα οποία θα το βοηθήσουν να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του από νωρίς.

Αυτοπεποίθηση από νωρίς

Μερικά είναι πιο προφανή από άλλα, ωστόσο, όλα έχουν δοκιμαστεί από γονείς που ήθελαν να δουν τα παιδιά τους να «ανθίζουν». Αυτά περιλαμβάνουν:

Σημασία στα συναισθήματα

Ενώ τα συναισθήματα δεν πρέπει να ελέγχουν κανέναν άνθρωπο, έχουν μεγάλη σημασία. Τα παιδιά δεν πρέπει να επιπλήττονται για αυτό που αισθάνονται φυσικά υπό διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες.

Ως γονείς προσπαθήστε να αναγνωρίσετε πώς αισθάνεται το μικρό σας. Διδάξτε τους ότι είναι εντάξει να αισθάνονται ακόμα και αρνητικά ή άβολα συναισθήματα και ότι χρειάζεται θάρρος, που έχουν για να τα αντιμετωπίσουν.

Συγκέντρωση στο στόχο

Τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να θέτουν στόχους και θα επωφεληθούν από το να βλέπουν ότι τα καταφέρνουν, ακόμα και αν φαινομενικά είναι ασήμαντοι. Αυτό με τη σειρά του χτίζει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και τους διδάσκει πολύτιμα μαθήματα ζωής, όπως η ευθύνη.

Ξεκινήστε με ένα μικρό κουμπαρά στον οποίο μπορούν να βάζουν κέρματα όποιας αξίας θέλουν. Έτσι θα μάθουν έμπρακτα ότι θα πάρουν, αυτό που βάζουν, πράγμα που θα συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της αίσθησης της κυριαρχίας στο περιβάλλον.

Ακούμε το ένστικτο

Είναι εξίσου σημαντικό να μάθετε στο παιδί να «ακούει» την καρδιά του αλλά και να «παίρνει» και το μυαλό του μαζί. Διαφορετικά και λιγότερο λογοτεχνικά, είναι σημαντικό να του μάθετε για την σημασία του ενστίκτου, πώς να το ακούει αλλά και πώς να το διακρίνει από την ανησυχία ή άλλα συναισθήματα.

Καθοδηγήστε τα προς τα φυσικά τους ενδιαφέροντα από όταν είναι ακόμη μικρά και θα συνεχίσουν να ακολουθούν αυτήν την πορεία έως την ενηλικίωση.

Θετική αφήγηση

Ο εσωτερικός μονόλογος του παιδιού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τον τρόπο που αισθάνεται για τον εαυτό του όχι μόνο την παιδική περίοδο αλλά και αργότερα. Για αυτό θα ήταν καλό να διδάξετε στο παιδί να «μιλά» με θετικά λόγια για τον εαυτό του.

Επισημάνετε τις σκέψεις που μπορεί να μην είναι αληθείς και βοηθήστε το να κατανοήσει πως η υπερβολική σκληρότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογία του.