Κάθε γονιός θέλει να δει το παιδί του να εξελίσσεται σε ένα ευγενικό, δυναμικό και χαρούμενο ενήλικα. Για γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε από νωρίς, εμφυσώντας του την αυτοεκτίμηση αλλά και μαθαίνοντάς του πώς να αγαπά και να φροντίζει τον εαυτό του.

Αποτελεί έννοια – κλειδί για την υγεία και την ευημερία του παιδιού, όπως και για την κοινωνική, πνευματική και συναισθηματική του υγεία, καθώς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζεται τα ατυχή περιστατικά, τις προκλήσεις αλλά και την πίεση.

Το δυναμικό παιδί παίρνει μόνο του αποφάσεις

Όταν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, από ιδιαίτερα νεαρή ηλικία, τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και μεγαλώνουν πιστεύοντας περισσότερο στην προσωπική τους κρίση.

Φυσικά, τα παιδάκια λατρεύουν τον έλεγχο αλλά προσέξτε γιατί οι πολλές επιλογές μπορεί να είναι υπερβολική πίεση για αυτά.

Είναι καλύτερο να δώσετε στο μικρό σας μία έως τρεις επιλογές ενώ παράλληλα του δίνεται να καταλάβει ότι ορισμένα ζητήματα περνούν και από τα δικά σας χέρια.

Δεν χρειάζεται «διάσωση»

Είναι φυσικό να θέλετε να αποτρέψετε το μικρό σας από μικρές απογοητεύσεις ή περιττή στεναχώρια, ωστόσο, με το να παρεμβαίνετε σε κάθε καθημερινό ατύχημα δεν θα το βοηθήσει. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι εντάξει να αποτύχουν και ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται λύπη, ανησυχία ή και θυμό.

Όταν δεν παρεμβαίνετε απευθείας αλλά το αφήνετε να ξαναπροσπαθήσει, μαθαίνει έμπρακτα πως με την προσπάθεια μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, που μπορεί να βρεθεί στο δρόμο του.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφήσετε το μικρό σας να κάνει λάθη γιατί αφενός θα μάθει από αυτό ενώ θα γνωρίζει μετέπειτα τι πρέπει να κάνει για να το διορθώσει ή για να μην επαναληφθεί.

Μπορεί να φανταστεί το μέλλον του

Εάν το παιδί μπορεί να φανταστεί λεπτομερώς τον εαυτό του να κάνει κάτι ή να εκπληρώνει έναν στόχο του, είναι πιο σίγουρο ότι στο τέλος θα τα καταφέρει.

Δοκιμάστε να συζητήσετε μαζί του, μιλώντας του και για τα εμπόδια που βρήκατε στην πορεία σας, καθώς έτσι θα καταλάβει ότι όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αρκεί να δουλεύουμε μεθοδικά για να τις ξεπεράσουμε.