Δεν είναι λίγες οι φορές που σκεφτόμαστε ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη διατροφή μας. Όχι για να μπούμε στο πιο στενό μας τζιν ή για να δείχνουμε καλύτερες στην παραλία, αλλά για την ευεξία μας. Άλλωστε, η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος και το δέρμα μας μέχρι την ενέργεια και τη διάθεσή μας. Ας δούμε λοιπόν πώς θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.

Βελτιώνουμε τη διατροφή μας σε 5 βήματα

1ο βήμα – Προσθέτουμε ένα ακόμη λαχανικό στο επόμενο γεύμα μας

Δεν παίζει ρόλο αν το επόμενο γεύμα μας είναι πρωινό, μεσημεριανό ή δείπνο, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας αμέσως τρώγοντας ένα επιπλέον λαχανικό. Επιλέγουμε ένα που είναι πράσινο ή έντονου χρώματος για το μέγιστο θρεπτικό όφελος. Βράζουμε λίγο μπρόκολο για να το προσθέσουμε στο μεσημεριανό μας σάντουιτς και φτιάχνουμε μια μεγαλύτερη σαλάτα για το δείπνο. Αυτό ισχύει ακόμη και για το πρωινό μας– προσθέτουμε σπανάκι στην ομελέτα μας ή φτιάχνουμε ένα πράσινο smoothie.

2ο βήμα – Καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα

Την επόμενη φορά που θα θελήσουμε κάτι γλυκό, επιλέγουμε ένα μήλο ή ένα κυδώνι αντί για μια σοκολάτα ή ένα κομμάτι κέικ. Επίσης, αντί να ορμήξουμε στα μπισκότα που κρύβουμε στο ντουλάπι της κουζίνας, προτιμάμε να φάμε γιαούρτι με κομμάτια ανανά και λίγο μέλι. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα προσλάβουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά και θα μειώσουμε αυτόματα τις θερμίδες του γεύματός μας.

3ο βήμα – Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες -σε αντίθεση με τα απλά, επεξεργασμένα τρόφιμα- και έτσι μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσουμε να φάμε σάντουιτς, προτιμάμε ένα με μαύρο ψωμί και αντικαθιστούμε τα ζαχαρούχα δημητριακά με βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης, προτιμάμε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης από τα λευκά και το καστανό ρύζι από το λευκό.

4ο βήμα – Προσέχουμε το μέγεθος των μερίδων μας

Είναι εύκολο να οδηγηθούμε στην υπερφαγία, ειδικά όταν πεινάμε πολύ. Έτσι, στο επόμενο γεύμα μας, σταματάμε ένα λεπτό για να σκεφτούμε το μέγεθος της μερίδας μας. Έχουμε κατά νου ότι η πηγή πρωτεΐνης (κρέας, πουλερικά, ψάρια κ.λπ.) θα πρέπει να καταλαμβάνει περίπου το ένα τέταρτο του πιάτου μας και τυχόν αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά, θα πρέπει να καταλαμβάνουν μόνο ένα ακόμη τέταρτο. Το άλλο μισό πιάτο μας μπορεί να γεμίσει με θρεπτικά λαχανικά, όπως ντομάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι ή σπαράγγια. Αυτό πιθανότατα θα είναι αρκετό για να μας χορτάσει, αλλά στην περίπτωση που νιώθουμε ακόμα πεινασμένοι, απλά τρώμε περισσότερα λαχανικά.

5ο βήμα – Πίνουμε περισσότερο νερό

Πολλές θερμίδες ζάχαρης και λίπους προέρχονται από τα ροφήματα που πίνουμε. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, ειδικά αν το πίνουμε στη θέση των ζαχαρούχων αναψυκτικών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Εάν πάλι…αντιπαθούμε τη γεύση του νερού, μπορούμε να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον προσθέτοντας σε αυτό μια φέτα λεμόνι, αγγούρι ή φρέσκο ​​ανανά.