Όσο εμείς κοιμόμαστε, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό μας. Μάλιστα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στον έλεγχο της όρεξής μας για φαγητό, στις αντοχές μας και στην αποδοτικότητά μας. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, λοιπόν, είναι απαραίτητος για εμάς τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά, τα οποία ακόμη αναπτύσσονται.

Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος για τα παιδιά;

*Ενισχύει την ανάπτυξή τους

*Προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς

*Φαίνεται να αποτρέπει την εμφάνιση παχυσαρκίας, επηρεάζοντας θετικά την ορμόνη της λεπτίνης

*Εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

*Αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης

*Αποτρέπει τις εναλλαγές διάθεσης

Πόσο πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του ύπνου (AASM) συνιστά τις ακόλουθες ώρες ύπνου για παιδιά:

  • Βρέφη 4 έως 12 μηνών: 12 έως 16 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων)
  • Παιδιά ηλικίας 1 έως 2: 11 έως 14 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων)
  • Παιδιά ηλικίας 3 έως 5: 10 έως 13 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των σύντομων ύπνων)
  • Παιδιά ηλικίας 6 έως 12: 9 έως 12 ώρες
  • Παιδιά ηλικίας 13 έως 18: 8 έως 10 ώρες

Πώς θα καταλάβουμε ότι το παιδί δεν κοιμάται όσο χρειάζεται;

Εάν φοβόμαστε ότι το παιδί δεν κοιμάται αρκετά, αναζητούμε τα σχετικά σημάδια. Αν δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί, αν εμφανίζει ευερέθιστη συμπεριφορά, αν είναι κυκλοθυμικό, αν είναι υπερκινητικό, αν αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο (π.χ. δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί) ή αν δυσκολεύεται να μένει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μην κοιμάται αρκετά.

Εάν παρατηρήσουμε σημάδια έλλειψης ύπνου στο παιδί μας, δοκιμάζουμε να διαμορφώσουμε μερικές καλές συνήθειες ύπνου προκειμένου να το βοηθήσουμε να μπει σε πρόγραμμα και να ξεκουραστεί. Έχουμε βέβαια κατά νου ότι θέματα, όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση και η υπερκινητικότητα, μπορεί να μην οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη ύπνου, αλλά να συσχετίζονται απλώς με αυτή.

Δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο επαρκής ύπνος για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, ως γονείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κοιμάται όσο χρειάζεται. Για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, να του διαβάζουμε ένα βιβλίο προτού κοιμηθεί αντί να το αφήνουμε να βλέπει τηλεόραση και να φροντίζουμε να πέφτει για ύπνο μια ώρα κατάλληλη για την ηλικία του.

Εάν αυτές οι προσπάθειες εξακολουθούν να μην βελτιώνουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου του παιδιού (εάν ξυπνά συνεχώς και δεν συνεχίζει να κοιμάται για τις προτεινόμενες ώρες για την ηλικία του), καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο, ο οποίος θα είναι σε θέση να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να μας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.