Οι κινητικές δεξιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού καθώς του επιτρέπουν να κινείται ανεξάρτητα. Ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μικρού μας είναι η ικανότητά του να στέκεται όρθιο. Ουσιαστικά, όταν το μωρό στέκεται όρθιο βάζει τα θεμέλια για την κατάκτηση άλλων σημαντικών κινητικών δεξιοτήτων, όπως είναι το περπάτημα.

Πότε θα ξεκινήσει να στέκεται όρθιο;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα μωρά ξεκινούν να μαθαίνουν να στέκονται όρθια μεταξύ των 8 – 12 μηνών και καταφέρνουν να στέκονται όρθια μόνα τους, χωρίς δηλαδή κάποιο στήριγμα, μεταξύ των 12 – 18 μηνών.

Φυσικά, το μωρό δεν πρόκειται να σταθεί όρθιο από τη μία ημέρα στην άλλη. Πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο και την οποία μπορούμε να ενθαρρύνουμε ως γονείς.

Πώς θα ενθαρρύνουμε το μωρό να σταθεί όρθιο;

 

*Φροντίζουμε να περνάει χρόνο μπρούμυτα

Η στάση αυτή βοηθάει το μωρό να αναπτύξει τον έλεγχο του πάνω μέρους του σώματος και του κεφαλιού και να ενδυναμώσει τους μυς στα χέρια και τον λαιμό. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για το επόμενο στάδιο της κινητικής ανάπτυξης του μωρού, που είναι το να γυρίσει ανάποδα, να αρχίσει να μπουσουλάει και στη συνέχεια να στέκεται.

*Είμαστε το… στήριγμά του

Όταν το μωρό είναι έξι μηνών, μπορούμε να το κρατήσουμε σε όρθια θέση. Στηρίζουμε το μωρό τοποθετώντας τα χέρια μας κάτω από τα χέρια του. Παράλληλα, το ενθαρρύνουμε να κινήσει τα πόδια του καθώς αυτά στηρίζονται στο έδαφος. Πρόκειται για μια καλή άσκηση για τους μυς των ποδιών του.

*Κάνουμε την εξάσκηση διασκεδαστική

Τα μωρά που μαθαίνουν να ισορροπούν βρίσκονται στα αρχικά στάδια της προετοιμασίας για περπάτημα. Τα περισσότερα θα ξεκινήσουν κρατώντας ένα τραπέζι ή βάζοντας αντίσταση σε κάποιο τοίχο για να φτάσουν σε όρθια θέση και όταν είναι έτοιμα θα αρχίσουν να στέκονται μόνα τους. Για να βοηθήσουμε το μικρό μας, δοκιμάζουμε να μετατρέψουμε την ισορροπία το νέο μας παιχνίδι. Καθόμαστε στο πάτωμα με το παιδί και το βοηθάμε να σταθεί. Έπειτα μετράμε για περίπου πόσο καταφέρνει να παραμείνει όρθιο, ισορροπώντας το σωματικού του βάρος. Αφού ολοκληρώσει την προσπάθειά του, το επαινούμε και εκείνο θα το δει ως παιχνίδι και σίγουρα θα θέλει να το δοκιμάσει πάλι.

Δεν ξεχνάμε ότι…

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Για όποια απορία ή ανησυχία έχουμε σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού μας, απευθυνόμαστε στον παιδίατρο.