Μαθαίνοντας από μικρή ηλικία στα παιδιά να φροντίζουν την υγιεινή τους, θα τους ενσταλάξουμε καλές συνήθειες που θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Ειδικά αυτόν τον χειμώνα με την πανδημία του κοροναϊού να απειλεί την υγεία μας, η διδασκαλία των βασικών κανόνων της σωστής προσωπικής υγιεινής είναι απαραίτητη ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά μας υγιή.

Το τακτικό και σωστό πλύσιμο χεριών ίσως η πιο σημαντική συνήθεια υγείας και υγιεινής που μπορούμε να έχουμε, αφού συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη ασθενειών και την αποτροπή της εξάπλωσης των μικροβίων. Ωστόσο, υπάρχουν δύο τύποι παιδιών: αυτά που διασκεδάζουν με το πλύσιμο χεριών και αυτά που το μισούν. Όσα το λατρεύουν μπορεί να σπαταλούν λίγο σαπούνι παραπάνω, αλλά τουλάχιστον κρατούν τα χεράκια τους είναι καθαρά. Βέβαια, ακόμη κι αν το μικρό μας αντιπαθεί το πλύσιμο των χεριών, πρέπει να το κάνει βασικό μέρος της ρουτίνας του.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα μάθουμε στο παιδί να πλένει σωστά τα χέρια του.

-Του εξηγούμε τα οφέλη

Μπορεί να μας βοηθήσει το να πούμε στο παιδί ότι το πλύσιμο των χεριών του το κρατά υγιές και «στέλνει τα μικρόβια στο νεροχύτη». Παράλληλα, πρέπει να διατηρούμε τα νύχια του παιδιού καλά κομμένα και καθαρά, ενώ αν έχει τη συνήθεια να τρώει τα νύχια του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα που αποτρέπουν την ονυχοφαγία.

-Του δείχνουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθεί

Δεν αρκεί να πλένουμε τα χέρια μας. Πρέπει να το κάνουμε και σωστά. Για να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί δεν βρέχει απλώς τα χέρια του με νερό, πρέπει να του δείξουμε ποια είναι η σωστή διαδικασία (για όσες φορές κι αν χρειαστεί), τονίζοντας ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του σχολαστικά και όχι απλώς να ξεπλένει το σαπούνι.

Tip: καθώς πλένει τα χεράκια του μπορούμε να τραγουδήσουμε μαζί ένα σύντομο παιδικό τραγουδάκι, ώστε να καταλάβει καλύτερα πόση ώρα πρέπει να αφιερώνει σε αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα, τραγουδάμε για 2 φορές το «Happy Birthday», από την αρχή ως το τέλος.

-Το μετατρέπουμε σε ρουτίνα

Κάθε φορά που γυρνάμε στο σπίτι, πηγαίνουμε στο μπάνιο με το μικρό μας και πλένουμε μαζί τα χέρια μας. Του εξηγούμε ότι πρέπει να πλένει κάθε φορά τα χέρια του όταν γυρνάει σπίτι και προτού φάει, τονίζοντας ότι αυτή μας η απαίτηση είναι αδιαπραγμάτευτη. Σταδιακά θα γίνει κομμάτι της ρουτίνας του.

-Διευκολύνουμε τη διαδικασία

Για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι χρήσιμο ένα μικρό σκαμπό που θα το φέρει στο ίδιο ύψος με τον νιπτήρα του μπάνιου, καθώς και ένας διανομέας υγρού σαπουνιού που είναι εύκολο να πατηθεί.

-Εξατομικεύουμε το πλύσιμο των χεριών

Επιλέγουμε μαζί με το παιδί μας το σαπούνι ή το υγρό σαπούνι που του αρέσει, δίνοντας βάση τόσο στο χρώμα όσο και στο άρωμά του, και του εξηγούμε ότι αυτό προορίζεται μόνο για τη δική του χρήση. Ένα σαπούνι που μυρίζει όμορφα μπορεί να είναι αρκετό για να πείσει το μικρό μας να πλένει τα χεράκια του.

Όταν είμαστε έξω…

Το πλύσιμο στο σπίτι μπορεί να έχει γίνει ρουτίνα, αλλά τι γίνεται όταν είμαστε έξω; Πρέπει να παίρνουμε πάντα μαζί μας αντισηπτικά μαντιλάκια, προτιμώντας κάποια που να είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κοροναϊό, χωρίς όμως να είναι σκληρά για το παιδικό δερματάκι.