Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το μωρό σας δείχνει σαν να χαμογελάει στον ύπνο του; Θα μπορούσε να είναι ένα αντανακλαστικό ή το μικρό σας βλέπει ευχάριστα όνειρα;

Η αλήθεια είναι ότι πολλά παραμένουν ακόμη άγνωστα για το τι συμβαίνει στο μυαλό ενός μωρού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα μωρά δεν διαθέτουν τις ικανότητες επικοινωνίας για να μας μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο εγκέφαλος των μωρών επεξεργάζεται πληροφορίες, κάτι που αποτελεί μεγάλο παράγοντα στο γιατί ονειρεύονται οι άνθρωποι.

Εάν το μωρό σας φαίνεται χαρούμενο ή αναστατωμένο κατά τη διάρκεια του ύπνου του, ευθύνονται πιθανότατα άλλοι παράγοντες και όχι τα όνειρα.

Μωρά και στάδιο ύπνου REM

Τα όνειρα μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε στάδιο του ύπνου, αλλά είναι πιθανότερο να συμβούν κατά τη διάρκεια του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα μωρά περνούν έως και το 50% του ύπνου τους σε ύπνο REM, ενώ οι ενήλικες περνούν περίπου το 20% του ύπνου τους σε αυτή τη φάση.

Τι λέει αυτό για τα όνειρα; Ουσιαστικά σημαίνει ότι, εάν τα μωρά ονειρεύονταν, θα ξόδευαν πολύ χρόνο σε αυτό.

Κύματα εγκεφάλου που μοιάζουν με ύπνο REM έχουν παρατηρηθεί σε έμβρυα στη μήτρα μεταξύ της 25ης και 28ης εβδομάδας κύησης. Αν και ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ύπνος REM ξεκινά ακόμη και πριν από τη γέννηση.

Εάν τα μωρά έχουν ύπνο REM, τότε κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι βλέπουν και όνειρα. Ωστόσο, οι ερευνητές εξηγούν ότι δεν είναι τόσο απλό. Η διαδικασία των ονείρων σημαίνει ότι κάποιος έχει κατακτήσει αναπτυξιακά την ικανότητα της αφηρημένης σκέψης.

Οι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει πρώτα να έχουν την ικανότητα να φαντάζονται τα πράγματα οπτικά και χωρικά ώστε να ονειρεύονται και τα μωρά δεν έχουν αυτήν την ικανότητα.

Πότε ξεκινούν τα παιδιά να ονειρεύονται;

Τα όνειρα αποτελούνται συχνά από ανθρώπους και καταστάσεις που συναντάμε την προηγούμενη μέρα, επειδή ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες. Για να ονειρεύονται τα παιδιά, πρέπει να φανταστούν ξανά τις ίδιες συναντήσεις – κάτι που τα μωρά είναι απίθανο να πετύχουν με την ίδια πολυπλοκότητα.

Σύμφωνα με τον David Foulkes, ψυχολόγο και έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες για τα παιδικά όνειρα, η ικανότητα των μωρών να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους συχνά κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι σε θέση να ονειρεύονται. Στο έργο του «Τα όνειρα των παιδιών και η ανάπτυξη της συνείδησης» που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εξηγεί ότι εάν ένας οργανισμός έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, τότε είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός αυτός να μπορεί και να ονειρεύεται.

Ωστόσο, οι εγκέφαλοι των μωρών δεν έχουν την ωριμότητα και τις εμπειρίες για να δημιουργήσουν όνειρα, θεωρούν οι νευροεπιστήμονες.

Αν και εξακολουθούμε να μην έχουμε ακριβή απάντηση στο πότε οι άνθρωποι αρχίζουν να ονειρεύονται, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν βλέπουν όνειρα μέχρι να έχουν μια σαφέστερη κατανόηση του κόσμου γύρω τους.