Αν τελευταία νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι, αν δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι για αρκετή ώρα και αν τα επαγγελματικά tasks σάς παίρνουν περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις συνήθειές σας. Κι επειδή ξέρουμε ότι η τηλεργασία για τους γονείς είναι έξτρα δύσκολη, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές κινήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωσή σας με φυσικό τρόπο.

*Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας, σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση και υπνηλία και φυσικά μειώνει τη συγκέντρωση και την απόδοσή σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητά σας, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί.

Για να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό ύπνοπροσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε ίδιες ώρες κάθε ημέρα, καθώς και να έχετε μια χαλαρωτική ρουτίνα προτού ξαπλώνετε. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο υπό το φως των κεριών και να διαβάσετε το βιβλίο σας.

*Μείνετε ενυδατωμένοι

Δεν είναι τυχαίο ότι το νερό χαρακτηρίζεται πηγή ζωής, αφού είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή μας μετά το οξυγόνο. Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης.

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών,είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες.

Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα κοντά σας ένα ποτήρι με νερό, ώστε να μένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατ΄επέκταση να ενισχύετε τα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσής σας.

*Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα

Το φαγητό είναι το καύσιμο του οργανισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε ανά μερικές ώρες, ώστε να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς μας και κατ΄επέκταση την αποδοτικότητά μας.

Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, τα άμεσα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού σας αρχίζουν να τελειώνουν. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση. Επίσης, αποδυναμώνεται η συγκέντρωσή σας, μιας και ο εγκέφαλός σας δεν έχει το καύσιμο που χρειάζεται.

Παράλληλα, το σώμα σας αρχίζει να σας στέλνει σήματα ότι ήρθε η ώρα να φάτε. Ορμόνες όπως η γκρελίνη, η οποία προκαλεί την πείνα, και η λεπτίνη, η οποία καταπιέζει την πείνα, θα αλλάξουν έτσι ώστε να σας υποδείξουν ότι πεινάτε. Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο πέραν του φαγητού όταν ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από ενέργεια. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν πρέπει να δουλέψετε, να συγκεντρωθείτε ή απλά να λειτουργήσετε.

Φροντίστε λοιπόν να τροφοδοτείτε συχνά τον οργανισμό σας με θρεπτικές τροφές που δίνουν ένα boost στην απόδοσή σας. Η μαύρη σοκολάτα, ο σολομός, η βρώμη, οι μπανάνες, τα μύρτιλα και τα αυγά έχουν συνδεθεί με υψηλότερη συγκέντρωση.

*Πιείτε καφέ

Δεν είναι τυχαίο ότι ο καφές είναι το πιο διάσημο τονωτικό ρόφημα παγκοσμίως. Η καφεΐνη ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ανεβάζοντας τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Έτσι, σας βοηθά να ξυπνάτε, να έχετε ενέργεια και να συγκεντρώνεστε. Η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με έναν κρύο στιγμιαίο καφέ που σας δίνει περίπου 160 mg καφεΐνης ή έναν ζεστό που σας προσφέρει γύρω στα 110.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα και δυσκολίες ύπνου.

*Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας

Όλοι γνωρίζουμε για τα σημαντικά και πολλαπλά οφέλη της άσκησης στο σώμα και το μυαλό μας. Μάλιστα, σχετική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Translational Sports Medicine υποστηρίζει ότι μόλις τρία λεπτά γυμναστικής είναι αρκετά για να αυξήσουν προσωρινά τα επίπεδα συγκέντρωσης. Μεγαλύτερες περίοδοι άσκησης (περίπου 60 λεπτών) μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία για τις επόμενες δύο ώρες μετά την προπόνηση.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο για το καλό της συγκέντρωσής σας όσο και της συνολικής υγείας σας, βάλτε στόχο να γυμνάζεστε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, ακόμη και από την άνεση του σπιτιού σας.