Όπως ξέρουμε από πρώτο χέρι οι περισσότεροι, το τσιμπολόγημα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βλέπουμε το σωματικό μας βάρος να αυξάνεται, αλλά και η αιτία που δεν καταφέρνουμε να αδυνατίσουμε ενώ κάνουμε δίαιτα. Το τσιμπολόγημα χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη κατανάλωση τροφίμων και συχνά περιλαμβάνει «ανθυγιεινές» επιλογές, με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η τάση μας για τσιμπολόγημα δεν οφείλεται σε πραγματική πείνα αλλά σε ψυχολογικά αίτια, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την επιθυμία μας για ανθυγιεινές «λιχουδιές».

Πώς θα περιορίσουμε το τσιμπολόγημα

*Επιλέγουμε υγιεινά και χορταστικά σνακ

Στην πραγματικότητα μπορούμε να χάσουμε βάρος χωρίς να βγάλουμε το τσιμπολόγημα από τη ζωή μας. Αρκεί βέβαια να κάνουμε «έξυπνες» επιλογές. Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης αποτελούν υγιεινές επιλογές που μπορούν συχνά να ικανοποιήσουν την επιθυμία μας για τσιμπολόγημα, χωρίς να μας φορτώσουν με περιττές θερμίδες.

*Τηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων

Έτσι θα είμαστε σε θέση να αποφύγουμε την εμφάνιση έντονου αισθήματος πείνας, το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού.

*Βγάζουμε τα παχυντικά σνακ από το σπίτι

Δεν υπάρχει λόγος να δυσκολεύουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας για αδυνάτισμα κρατώντας στο σπίτι μας παχυντικές λιχουδιές.

*Μένουμε ενυδατωμένοι

Μερικές φορές μπορεί να μπερδεύουμε το αίσθημα δίψας με αυτό της πείνας και να καταλήγουμε να τρώμε, ενώ θα ήταν αρκετό το να πιούμε ένα ποτήρι νερό. Φροντίζουμε λοιπόν να πίνουμε επαρκή ποσότητα νερού καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

*Απασχολούμαστε με κάτι

Ας είμαστε ειλικρινείς: όταν νιώθουμε βαριεστημένοι μπορεί να ψάξουμε κάτι για να τσιμπολογήσουμε απλώς επειδή δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε. Αν λοιπόν πιάνουμε τον εαυτό μας να βαριέται, φροντίζουμε να ασχοληθούμε με κάτι που δεν σχετίζεται με το φαγητό προκειμένου να ξεχαστούμε.

*Δεν πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ όταν είμαστε πεινασμένοι

Πηγαίνοντας νηστικοί στο σουπερμάρκετ είναι πολύ πιο εύκολο να υποκύψουμε στον πειρασμό των «ανθυγιεινών» επιλογών που προσφέρονται σε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία. Επομένως, φροντίζουμε προηγουμένως να έχουμε φάει κάποιο υγιεινό σνακ.