Το χαμόγελο είναι δομικό στοιχείο των τρυφερών , στοργικών σχέσεων. Αυτές οι σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού σας. Μέσω αυτών των σχέσεων, τα μωρά και τα παιδιά μαθαίνουν πώς να σκέφτονται, να κατανοούν, να επικοινωνούν και να δείχνουν τα συναισθήματά τους. Στην πραγματικότητα, το να χαμογελάτε στο μωρό σας είναι ένα από τα πρώτα βήματα να το βοηθήσετε να μάθει πώς να είναι κοινωνικό και να επικοινωνεί με τους γύρω του.

Το χαμόγελο είναι σημαντικό για την πρώιμη σχέση σας. Προωθεί το μεταξύ σας δέσιμο και βοηθά το μωρό σας να αισθάνεται ασφαλές και αγαπητό.

Επίσης, όταν χαμογελάτε συχνά στο μικρό σας, του λέτε πολλά για τον κόσμο του, όπως ότι είναι ένα ασφαλές μέρος όπου οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι, φιλικοί και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

Άλλωστε, είναι πραγματικά αδύνατο το να μη χαμογελάτε στο μωρό σας! Τα χαμόγελα είναι πολύ σημαντικές πρώιμες θετικές εμπειρίες, καθώς διδάσκουν στο παιδί σας πολλά για τον εαυτό του και τον κόσμο του, σε ένα αναπτυξιακό στάδιο κατά το οποίο είναι πολύ μικρό για να καταλάβει τις λέξεις.

Η επιστήμη πίσω από το χαμόγελο

Τα χαμόγελα και τα συνοφρυώματα είναι ο πρώτος τρόπος που το μωρό σας επικοινωνεί με εσάς.

Όταν εσείς και το παιδί σας χαμογελάτε ο ένας στον άλλο, απελευθερώνονται ουσίες στο σώμα σας που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι και ασφαλείς. Από την άλλη πλευρά, εάν ένα μωρό αισθάνεται ανασφαλές ή αγχωμένο, υπάρχει αύξηση των ορμονών του στρες στο σώμα του.

Διαφορετικές χημικές ουσίες αλληλεπιδρούν με το νευρικό σύστημα του μωρού με διαφορετικούς τρόπους και διαδραματίζουν ρόλο στο πώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται ο εγκέφαλός του. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μάθησης ενός μωρού και να επηρεάσουν τη συνολική ανάπτυξη και ευεξία του.

Κάθε χαμόγελο μετράει

Αξίζει να θυμάστε ότι ένα απλό χαμόγελο είναι δομικό στοιχείο για τη σχέση σας με το παιδί σας. Στο πρόσωπό σας το παιδί σας αναζητά καθησυχαστικές, παρηγορητικές απαντήσεις και προσοχή.

Προφανώς δεν είναι ζωτικής σημασίας κάθε απάντηση που δίνετε, αλλά όσο πιο συχνά χαμογελάτε στο μωρό σας, τόσο το καλύτερο. Κάθε χαμόγελο που βλέπει το μωρό σας του στέλνει ένα υπέροχο μήνυμα ότι είναι ασφαλές και αγαπητό.