Ας είμαστε ειλικρινείς: πολλοί από εμάς αντιπαθούσαμε με όλη μας την ψυχή τα μαθηματικά όταν ήμασταν παιδιά. Λατρεύαμε τη γλώσσα, ενθουσιαζόμασταν με την Ιστορία και ανυπομονούσαμε για τα Καλλιτεχνικά. Τώρα όμως που είμαστε γονείς, πρέπει να δούμε τα μαθηματικά με άλλο μάτι -ή έστω να προσποιηθούμε- ώστε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Αν λοιπόν αναρωτιέστε πώς θα μεγαλώσετε ένα παιδί που αγαπάει τα μαθηματικά, ακολουθήστε τα παρακάτω tips.

*Εντάξτε τα μαθηματικά στην καθημερινότητα του παιδιού

Η αριθμητική είναι παντού στην καθημερινότητά μας. Δείξτε λοιπόν στο παιδί πόσο χρήσιμες και σημαντικές είναι οι σχετικές γνώσεις. Ζητήστε τη βοήθειά του όταν υπολογίζετε τα ρέστα σας, όταν μετράτε τις διαστάσεις ενός επίπλου ή όταν υπολογίζετε πόση ζάχαρη θα χρειαστείτε για το κέικ.

*Βρείτε σχετικά βιβλία

Πιθανότατα θα εκπλαγείτε με το πόσα παιδικά βιβλία με θέμα τα μαθηματικά είναι διαθέσιμα! Μέσω του διαβάσματος και της επίλυσης προβλημάτων, το παιδί θα εξοικειωθεί με τα μαθηματικά και θα τα συνδέσει με τη διασκέδαση. Απλά βεβαιωθείτε ότι τα βιβλία που έχετε επιλέξει είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις γνώσεις του παιδιού.

*Υιοθετήστε μια θετική στάση

Ακόμη και αν εσείς αντιπαθούσατε πάντα τα μαθηματικά, μην αφήσετε αυτό να επηρεάσει το παιδί σας. Άλλωστε, η ύλη και οι διδακτικές μέθοδοι έχουν αλλάξει από τότε που ήσασταν εσείς μαθήτρια, επομένως πλέον τα παιδιά μπορεί να προσεγγίζουν τα μαθήματά τους χωρίς φόβο.

*Επιλέξτε παιχνίδια που περιλαμβάνουν τα μαθηματικά

Δεν χρειάζεται ένα επιτραπέζιο παιχνίδι να έχει ως θέμα τα μαθηματικά. Αρκεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε αριθμητική πράξη.

*Επιβραβεύστε το παιδί για την προσπάθειά του

Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να έχει μια συμπεριφορά που σας αρέσει, είναι να το επιβραβεύσετε για αυτήν. Έτσι, αν βλέπετε ότι το παιδί ασχολείται με τα μαθηματικά και καταβάλλει προσπάθεια, μη διστάσετε να το επιβραβεύσετε, ακόμη κι αν δεν τα καταφέρνει καλά. Εστιάστε στην προσπάθεια του παιδιού και όχι τόσο στο αποτέλεσμα.

*Μην πιέζετε το παιδί

Στην προσπάθειά σας να κάνετε το παιδί να ασχοληθεί με τα μαθηματικά και να τα αγαπήσει, μπορεί να καταλήξετε να το πιέζετε. Κάτι τέτοιο όμως θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε. Σε τελική ανάλυση, το κάθε παιδί έχει την κλίση του και δεν μπορείτε να το αναγκάσετε να αγαπήσει ένα μάθημα που αντιπαθεί. Αν λοιπόν βλέπετε ότι το παιδί απεχθάνεται τα μαθηματικά, δώστε του βοήθεια ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις σχολικές απαιτήσεις και από εκεί και πέρα, εστιάστε στο να το βοηθήσετε να εξελιχθεί σε κάτι που το ενδιαφέρει πραγματικά.