Τα μωρά σταδιακά αρχίζουν να μαθαίνουν για τα συναισθήματά τους και πώς να τα εκφράζουν. Το παιχνίδι είναι ο φυσικός τρόπος που τα μωρά μαθαίνουν και αναπτύσσονται και το παιχνίδι τους δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να εκφράσουν συναισθήματα, όπως η ευτυχία ή η απογοήτευση.

Έτσι, μέσα από το παιχνίδι με το μωρό σας, μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να επικοινωνεί τα συναισθήματά του.

Το παιχνίδι με το μωρό σας αφορά γενικά τις αλληλεπιδράσεις που έχετε και όχι μόνο τον χρόνο που περνάτε μαζί παίζοντας. Για παράδειγμα, το να κάνετε γκριμάτσες καθώς του αλλάζετε πάνα είναι ένα παιχνίδι για το μωρό σας. Παράλληλα, καθώς κοιτάζετε ο ένας τον άλλον, χτίζετε τη σχέση σας και ενισχύετε το μεταξύ σας δέσιμο.

Πώς το μωρό εκφράζει τα συναισθήματά του

Τα μωρά μπορούν να σας πουν πολλά για το τι αισθάνονται χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε σημασία στις σχετικές ενδείξεις.

Το μωρό σας είναι πιθανό:

  • Να γελάει δυνατά στους 2-4 μήνες
  • Να αρχίσει να απομακρύνεται από τους ξένους και να είναι πιο ανήσυχο με ανθρώπους που δεν γνωρίζει στους 8 μήνες – αυτό ονομάζεται φόβος των ξένων
  • Να προτιμάει τη μαμά του από οποιονδήποτε άλλο ενήλικα και να προσκολλάται σε αυτή στους 8 μήνες
  • Να δείχνει σημάδια άγχους αποχωρισμού στους 8 μήνες, ακόμη και όταν η μαμά του βγαίνει απλώς από το δωμάτιο
  • Να αγκαλιάζει τους αγαπημένους του στους 10 μήνες

Ιδέες για παιχνίδια που θα ενισχύσουν τη συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού σας

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να βοηθήσετε το μωρό σας να εξερευνήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του μέσω του παιχνιδιού:

*Παίξτε μουσική με το μωρό σας

Το μουσικό παιχνίδι όπως το τραγούδι ή η παραγωγή ήχου με παιχνίδια ή μουσικά όργανα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.

*Χρησιμοποιήστε την αφή όταν παίζετε με το μωρό σας

Αυτό μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να εκφράσει συναισθήματα. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τραγουδάτε παιδικά τραγουδάκια ή ποιηματάκια και παράλληλα να ακουμπάτε τη μυτούλα του μωρού σας καθώς τραγουδάτε.

*Δοκιμάστε το παιχνίδι με άμμο χειροτεχνίας

Το παιχνίδι με μια άμμο χειροτεχνίας κατάλληλη για παιδιά μπορεί να βοηθήσει το μεγαλύτερο μωρό σας να συνηθίσει την αίσθηση διαφορετικών υφών. Παράλληλα, δίνει στο παιδί την ευκαιρία να εξωτερικεύσει το πώς νιώθει. Για παράδειγμα, το μωρό σας μπορεί να σκορπίσει τη άμμο από χαρά ή να τη διαλύσει από θυμό.

*Χρησιμοποιήστε μαριονέτες για να εξηγήσετε τα συναισθήματα

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαριονέτες ή παιχνίδια και να πείτε φράσεις όπως «Το αρκουδάκι είναι λυπημένο, οπότε η μαμά του η αρκούδα θα του δώσει μια αγκαλιά». Φροντίστε όταν περιγράφετε κάποιο συναίσθημα να παίρνετε μια αντίστοιχη έκφραση στο πρόσωπό σας, ώστε το μωρό σας να το κατανοήσει καλύτερα.

Να θυμάστε ότι…

Παρόλο που το παιχνίδι είναι σημαντικό για τη μάθηση και την ανάπτυξη του μωρού, γίνεται κυρίως για διασκέδαση. Αν δεν είναι διασκεδαστικό για το μωρό σας, τότε δεν αποδίδει. Επομένως, φροντίστε να ακολουθείτε τη διάθεση του μωρού σας όταν πρόκειται να παίξετε. Η γλώσσα του σώματος του μωρού σας θα σας ενημερώσει πότε ενδιαφέρεται να παίξει και πότε δεν έχει όρεξη.