Το δεύτερο τρίμηνο (εβδομάδες 14 έως 27) θεωρείται το πιο εύκολο για τις περισσότερες γυναίκες, καθώς ο νεοσύστατος πλακούντας παράγει περισσότερη προγεστερόνη, μια ορμόνη που απαιτείται για να διατηρηθεί η μήτρα φιλική προς το μωρό και οδηγεί σε αυξημένη ενέργεια.

Συμπτώματα

Αυτή η αύξηση προγεστερόνης συμπίπτει με τη μείωση της παραγωγής hCG που προκαλεί συμπτώματα. Ως εκ τούτου, μπορεί να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας, απολαμβάνοντας μια αύξηση ενέργειας και όρεξης.

Ανεξάρτητα από την όρεξή σας για φαγητό, οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν περίπου μισό κιλό την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, σημειώνοντας συνολική αύξηση βάρους περίπου 6 έως 7 κιλά μέχρι το τέλος της 27ης εβδομάδας.

Είναι αλήθεια ότι το δεύτερο τρίμηνο πιθανότατα θα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα από το πρώτο, αλλά και πάλι μπορεί να έχετε συμπτώματα. Για παράδειγμα, καθώς το τρίμηνο πλησιάζει στο τέλος του, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε συσπάσεις της μήτρας, που ονομάζονται Braxton Hicks.

Οι ορμόνες συνεχίζουν να ρέουν και το μωρό σας μεγαλώνει σταθερά, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο.

Ενώ κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, ακολουθούν μερικά συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά το δεύτερο τρίμηνο:

  • Συχνουρία
  • Πόνος στην πλάτη
  • Χαμηλή πίεση αίματος
  • Κράμπες στα πόδια
  • Κιρσοί και αλλαγές στο δέρμα, όπως εμφάνιση ραγάδων

 

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα συμπτώματά σας.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε, συμβαίνουν πολλά εκπληκτικά πράγματα στο μωρό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου θα ζυγίζει περίπου 1 κιλό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σημαντικής ανάπτυξης, το συκώτι, η σπλήνα και ο θυρεοειδής του μωρού σας θα αρχίσουν να αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες ευθύνες τους. Ο εγκέφαλος και οι νευρικές απολήξεις του μωρού είναι αρκετά ώριμες ώστε να μπορούν να νιώσουν την αφή. Ο μαλακός και εύκαμπτος σκελετός του αρχίζει να οστεοποιείται ή να σκληραίνει.

Μέχρι περίπου την 22η εβδομάδα, ένας μικροσκοπικός καρδιακός παλμός μπορεί να ακουστεί αν ο σύντροφός σας βάλει το αυτί του στην κοιλιά σας – ίσως και κάποιος λόξυγκας – καθώς το μωρό σας καταπίνει τώρα αμνιακό υγρό.

Ταυτόχρονα, η ακοή του μωρού έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορεί να ακούσει και εσάς.

Ορόσημα

Πολλά συναρπαστικά ορόσημα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος της κοιλίτσας σας, των πρώτων κινήσεων του μωρού σας και της εκμάθησης του φύλου του (αν το επιλέξετε).

Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, το μωρό σας μοιάζει πολύ με το ανθρωπάκι που θα συναντήσετε την 40η εβδομάδα, αν και πολύ μικρότερο και πιο… ρυτιδιασμένο. Τα μάτια και τα αυτιά του μωρού έχουν μετακινηθεί στην προβλεπόμενη θέση τους και τα χέρια και τα πόδια του είναι τώρα ανάλογα με το υπόλοιπο σώμα. Και, ίσως το πιο συναρπαστικό, θα μπορείτε να δείτε το μωρό σας κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, χάρη στον υπέρηχο.