Το παιδί μπορεί να αισθάνεται λύπη για διάφορους λόγους: επειδή του λείπει κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο ή πράγμα, επειδή έχει απογοητευτεί (π.χ. επειδή λόγω πανδημίας δεν μπορεί να ασχοληθεί με το αγαπημένο του άθλημα), επειδή είναι φοβισμένο ή επειδή βιώνει μια δύσκολη περίοδο (π.χ. επειδή χωρίζουν οι γονείς του). Σε κάθε περίπτωση, ένα μικρό παιδί δεν έχει ακόμη το κατάλληλο λεξιλόγιο ώστε να εκφράσει τα συναισθήματά του, ούτε διαθετεί τους ψυχολογικούς μηχανισμούς για να παρηγορήσει τον εαυτό του. Έτσι, ως γονείς παίζεται καθοριστικό ρόλο στο να μάθετε το παιδί να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματά του.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς

Βοηθήστε το παιδί να εντοπίσει την αιτία της λύπης του

Όταν το παιδί σας είναι λυπημένο, θα σκέφτεται και θα συμπεριφέρεται αντίστοιχα. Τα δάκρυα είναι το πιο προφανές σημάδι ότι το παιδί σας είναι λυπημένο, αλλά τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν τη θλίψη τους και με άλλους τρόπους όπως ο θυμός, η απομόνωση ή ακόμη και η προσκόλληση.

Όταν γίνουν 1 έτους, τα μωρά αποκτούν επίγνωση ότι οι γονείς τους μπορούν να τα βοηθήσουν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους. Για παράδειγμα, όταν κλαίνε ξέρουν ότι θα σπεύσετε σε αυτά.

Καθώς περνούν από το στάδιο της βρεφικής ηλικίας, τα νήπια αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ορισμένα συναισθήματα σχετίζονται με ορισμένες καταστάσεις.

Όταν τα παιδιά νιώθουν λύπη και δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την πηγή της, μπορεί στη συνέχεια η θλίψη τους να μετατραπεί σε θυμό και σε ξεσπάσματα. Αν κάθε φορά που το παιδί σας κλαίει προσπαθείτε να το κατευνάσετε, απλώς καλοπιάνοντάς το αντί να το βοηθήσετε να λύσει το πρόβλημά του, δεν το βοηθάτε να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και τους πραγματικούς λόγους για τη λύπη του. Τα παιδιά χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία για να είναι σε θέση να πουν, «Νιώθω λυπημένος γιατί … «.

Μιλήστε για τις δικές σας αντίστοιχες εμπειρίες

Εάν το παιδί σας, για παράδειγμα, χάσει το αγαπημένο του λούτρινο και αισθάνεται λυπημένο, ακούστε το και δείξτε του με τις πράξεις σας ότι είστε εκεί για εκείνο είτε θέλει μια αγκαλιά είτε να κλάψει.

Μπορείτε επίσης να ομαλοποιήσετε τα συναισθήματά του, λέγοντάς του μια ιστορία για το πώς βιώσατε μια παρόμοια κατάσταση όταν ήσασταν στην ηλικία του. Να είστε ειλικρινείς για το πόσο λυπημένοι ήσασταν και μιλήστε για αυτό που σας βοήθησε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

Οι γονείς προσπαθούν συχνά να είναι δυνατοί για τα παιδιά τους, ώστε να τους δείξουν ότι όλα θα πάνε καλά. Ωστόσο, μπορεί πραγματικά να είναι ωφέλιμο για ένα παιδί να βλέπει τους γονείς του να παραδέχονται τα συναισθήματά τους. Είναι εντάξει να πείτε, «Η μαμά είναι επίσης λυπημένη.» Άλλωστε, τα συναισθήματα δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσετε να κρύψετε ή λόγος να ντρέπεστε.