Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, ο βασικός σας στόχος είναι να δείτε το βάρος σας να μειώνεται. Ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Σίγουρα, το να έχετε ένα υγιές βάρος είναι σημαντικό για τη συνολική υγεία σας, όμως δεν αποτελεί τον μοναδικό δείκτη για την πρόοδό σας.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί έναν ιατρικό δείκτη αξιολόγησης, ο οποίος συσχετίζει το βάρος και το ύψος σας σε μία συνάρτηση, υπολογίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αν το βάρος σας είναι υγιές σε σχέση με το ύψος σας. Πρόκειται για μία φόρμουλα που αναπτύχθηκε από τον βέλγο μαθηματικό Adolphe Jacques Quetelet κατά τον 19ο αιώνα προκειμένου να κατηγοριοποιήσει τους ανθρώπους σε λιποβαρείς, κανονικού βάρους, υπέρβαρους και παχύσαρκους. Παρά την ευρεία χρήση του, ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι ο μοναδικός δείκτης υγείας, όπως είχε τονίσει και ο ίδιος ο εφευρέτης του.

Επομένως, αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο, θα πρέπει να ελέγξετε και τους παρακάτω δείκτες υγείας.

*Αναλογία μέσης-γοφών

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος προκύπτει από το βάρος και το ύψος σας, καθιστώντας δύσκολο τον υπολογισμό του κοιλιακού λίπους. Αυτός ο τύπος λίπους συνδέεται με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων και πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αναλογία μέσης-γοφών μπορεί να εντοπίσει καλύτερα την υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο, συγκριτικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Ακόμη και αν έχετε κανονικό βάρος ή είστε σωματικά δραστήριοι, αυτός ο αριθμός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών προβλημάτων ή προβλημάτων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, καθώς το κοιλιακό λίπος επηρεάζει και τα δύο.

Για να υπολογίσετε την αναλογία μέσης-γοφών, διαιρέστε την περιφέρεια της μέσης σας με την περιφέρεια των γοφών σας.

*Ποσοστό λίπους

Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται το λίπος για να ζήσουν. Οι άνδρες κατά μέσο όρο πρέπει να έχουν 14-24% λίπος, ενώ οι γυναίκες 21-31%. Το ποσοστό λίπους που έχετε εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, τον σωματότυπό σας, τη σωματική σας δραστηριότητα, αλλά και από κληρονομικούς παράγοντες. Οι γυναίκες λόγω ορμονικών διαφορών και επειδή έχουν τη δυνατότητα τεκνοποίησης έχουν περισσότερο λίπος από αυτό των ανδρών.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είστε υπέρβαροι για να έχετε υψηλό ποσοστό λίπους. Μπορεί να έχετε κανονικό βάρος ή ακόμη και να είστε αδύνατοι, αλλά το σώμα σας να έχει πολύ λίπος, πράγμα που μπορεί να θέσει την υγεία σας σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα, όταν το λίπος τείνει να συσσωρεύεται στο πάνω μέρος του σώματος, δηλαδή στον θώρακα και στην κοιλιά, επιβαρύνεται η καρδιά σας.

*Ποσοστό μυϊκής μάζας

Πέρα από το να διατηρείτε το ποσοστό λίπους σας σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα, εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείτε τη μυϊκή σας μάζα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Καθώς μεγαλώνετε, ο οργανισμός σας αρχίζει να χάνει μυϊκή μάζα. Ειδικά οι άνθρωποι που έχουν καθιστική ζωή, τείνουν να χάνουν 3-5% μυϊκή μάζα ανά δεκαετία, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη δύναμη και τη λειτουργία του οργανισμού.

Ειδικά αν έχετε την τάση να παίρνετε και να χάνετε βάρος, ένα φαινόμενο γνωστό ως γιο-γιο ή ακορντεόν, είναι σημαντικό να εστιάσετε στην αύξηση της μυϊκής σας μάζας, προτιμώντας τις προπονήσεις ενδυνάμωσης.

Τι να έχετε κατά νου…

Η πιο εύκολη και αξιόπιστη μέθοδος για να μετρήσετε το ποσοστό λίπους και μυϊκής μάζας στο σώμα σας είναι από διαπιστευμένο διατροφολόγο. Με τη βοήθειά του θα είστε σε θέση να χάσετε βάρος, μεγιστοποιώντας την απώλεια λίπους και ελαχιστοποιώντας την απώλεια μυϊκής μάζας.