Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εγκυμονούσες πρέπει να βάλουν στη διατροφή τους πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και πρωτεΐνη. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προσλαμβάνετε και επαρκή ποσότητα φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ίσως να μην είχατε δώσει ιδιαίτερη σημασία στο φυλλικό οξύ πριν την εγκυμοσύνη σας, καθώς άλλες, πιο γνωστές βιταμίνες και μέταλλα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη δόξα, αλλά αυτή η βιταμίνη του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητη για να μεγαλώσετε ένα υγιές μωρό.

Τι είναι το φυλλικό οξύ και ποια είναι η δράση του;

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β (και συγκεκριμένα η βιταμίνη Β9) η οποία εντοπίζεται σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Βοηθά το σώμα να διασπάσει, να αξιοποιήσει και να δημιουργήσει νέες πρωτεΐνες, το δομικό στοιχείο των κυττάρων μας. Παίζει επίσης ρόλο στη δημιουργία DNA και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη;

Τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το φυλλικό οξύ βοηθά τον εμβρυϊκό νευρικό σωλήνα, τον πρόδρομο του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του μωρού σας, να κλείσει σωστά. Βοηθά επίσης στο σχηματισμό της καρδιάς του μωρού και του κυκλοφοριακού του συστήματος και μειώνει τις πιθανότητες να έχει το μωρό νευρολογικά προβλήματα.

Η έλλειψή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με νευρολογικές ανωμαλίες του εμβρύου, γι’ αυτό και στις εγκύους χορηγούνται συμπληρώματα φυλλικού οξέος, κατ’ εντολή του γυναικολόγου, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Μάλιστα, ο εμπλουτισμός του ψωμιού στις ΗΠΑ και τον Καναδά με φυλλικό οξύ φαίνεται ότι έχει οδηγήσει στη μείωση έως και 50% των γεννήσεων μωρών με νευρολογικά προβλήματα.

Επειδή το φυλλικό οξύ είναι υδατοδιαλυτό, το σώμα σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει υπερβολική ποσότητα. Αντ’ αυτού, περνά μέσα από τα ούρα σας, γι’ αυτό πρέπει να ενσωματώνετε τακτικά αρκετό φυλλικό οξύ στη διατροφή σας για να αποφύγετε την ανεπάρκειά του όταν είστε έγκυος. Δεδομένου ότι τα περισσότερα γενετικά ελαττώματα αναπτύσσονται τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό φυλλικό οξύ όσο το δυνατόν νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος σας είναι ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει σχετικά.

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ

Οι καλύτερες πηγές αυτής της πολύτιμης βιταμίνης είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, οι φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα μαυρομάτικα, ο αρακάς, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα φιστίκια και οι ηλιόσποροι.