Το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνει ορισμένες μεθόδους αποθήκευσης και προετοιμασίας του μητρικού γάλακτος. Ακολουθούν μερικές από τις οδηγίες τους για αποθήκευση σε διάφορες θερμοκρασίες:

  • Να γνωρίζετε τη θερμοκρασία δωματίου όταν αποθηκεύετε το μητρικό γάλα.
  • Προσέξτε τον όγκο του γάλακτος.
  • Ελέγξτε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στον καταψύκτη και το ψυγείο.

Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καιρό μπορεί να αποθηκεύεται με ασφάλεια το μητρικό γάλα. Αυτό βοηθά τις θηλάζουσες μητέρες και τους φροντιστές βρεφών να διατηρούν την ποιότητα και την ασφάλεια του μητρικού γάλακτος.

Μητρικό γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

Ο βέλτιστος χρόνος αποθήκευσης για το μητρικό γάλα που αντλείται σε θερμοκρασία δωματίου (έως και 25 βαθμούς Κελσίου) είναι 4 ώρες.

Αν έχει περάσει περισσότερο από αυτό, θα πρέπει να το πετάξετε. Εάν γνωρίζετε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε το γάλα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και το παιδάκι σας δεν το έχει πιει ακόμα, απλώς αποθηκεύστε το στο ψυγείο.

Τι ισχύει για το ψυγείο

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος στο ψυγείο για έως και 8 ημέρες.

Ωστόσο, η δρ. Deborah Campbell, νεογνολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη από το Παιδικό Νοσοκομείο στο Montefiore, επισημαίνει ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το μητρικό γάλα εντός των πρώτων 4 ημερών για να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Για να διατηρήσετε το μητρικό γάλα κρύο, τοποθετήστε το στο κάτω ράφι στην πλάτη του ψυγείου και όχι στην πόρτα.

Μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη;

Εάν δεν έχετε σχέδια να χρησιμοποιήσετε το γάλα εντός των 96 ωρών που είναι στην καλύτερη περίπτωση στο ψυγείο, θα πρέπει να το βάλετε στην κατάψυξη εντός 24 ωρών, αφού το αντλήσετε. Ακριβώς όπως το ψυγείο, διατηρήστε το γάλα στο πίσω μέρος του καταψύκτη.

Η βέλτιστη περίοδος για τη χρήση του μητρικού γάλακτος που είναι αποθηκευμένη στον καταψύκτη είναι 6 μήνες. Σύμφωνα μάλιστα, με τους ειδικούς, το μητρικό γάλα διογκώνεται όταν καταψύχεται για αυτό μην γεμίζετε τα σακουλάκια ως την κορυφή για να την αποφυγή διαρροής.