Ίσως νομίζετε ότι η έλλειψη ύπνου είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε μόλις φτάσει το μωρό σας, αλλά για πολλές μανούλες, η επαρκής ξεκούραση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να εξελιχθεί σε μια πραγματική πρόκληση, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο. Εάν λοιπόν αυτό που λαχταράτε πλησιάζοντας στο τέλος της εγκυμοσύνης σας είναι ένας καλός νυχτερινός ύπνος, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές.

Νιώστε άνετα

Μέχρι τώρα το μωρό σας έχει μεγαλώσει και εσείς έχετε αποκτήσει μια εντυπωσιακή κοιλίτσα που όσο χαριτωμένη κι αν είναι, καθιστά δύσκολη την άνεσή σας όταν ξαπλώνετε. Αν δυσκολεύεστε να νιώσετε άνετα, γίνετε δημιουργική με τα μαξιλάρια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή διαφορετικά μαξιλάρια, στρατηγικά τοποθετήμενα ώστε να στηρίζουν όλο το σώμα σας.

Κοιμηθείτε στην αριστερή σας πλευρά

Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, υπερβολικό βάρος πέφτει στην κοίλη φλέβα σας (τη φλέβα που μεταφέρει αίμα από το κάτω μέρος του σώματός σας στην καρδιά σας) και το να κοιμάστε μπρούμυτα, στηριζόμενη στην κοιλιά σας, προφανώς δεν πρέπει να περνάει καν από το μυαλό σας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη είναι στο πλάι και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα. Ίσως παρατηρήσετε ότι νιώθετε πιο άνετα όταν ξαπλώνετε στο πλάι, με λυγισμένα γόνατα και ένα μαξιλάρι ανάμεσά τους.

Αποφύγετε τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα

Καθώς το βάρος του μωρού που μεγαλώνει αρχίζει να πιέζει την ουροδόχο κύστη σας, μπορεί να κάνετε περισσότερα νυχτερινά ταξίδια στην… τουαλέτα. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένη, οπότε βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά περιορίστε την ποσότητα που πίνετε πριν τον ύπνο. Θυμηθείτε να πάτε στην τουαλέτα προτού ξαπλώσετε και αφήστε ένα νυχτερινό φωτάκι στον διάδρομο ή το μπάνιο, ώστε να μη σοκαριστείτε από το έντονο φως όταν σηκωθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιλέξτε έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας

Οι καούρες και η δυσπεψία είναι συχνές κατά το τρίτο τρίμηνο, οπότε αποφεύγετε τα «βαριά» ή πικάντικα γεύματα αργά το βράδυ. Αντ’ αυτού, επιλέξτε ένα ελαφρύ σνακ για να αποφύγετε την πείνα. Δοκιμάστε έναν συνδυασμό πρωτεΐνης με σύνθετο υδατάνθρακα, όπως κράκερ ολικής άλεσης με τυρί κότατζ ή μια μπανάνα και ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Επίσης, φροντίστε να μείνετε μακριά από την καφεΐνη και τα ζαχαρούχα τρόφιμα.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα

Η κούραση είναι αναμενόμενη στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, αλλά προσπαθήστε να κινείστε καθημερινά εφόσον σας το επιτρέπει ο γυναικολόγος σας. Ένας περίπατος στο πάρκο ή ένα μάθημα προγεννητικής γιόγκα θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε ευκολότερα τη νύχτα. Ωστόσο, φροντίστε να γυμνάζεστε το πρωί ή νωρίς το απόγευμα και όχι προτού ξαπλώσετε.

Περισσότερα tips για να κοιμάστε καλύτερα

  • Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον στο υπνοδωμάτιό σας ευνοεί τον ύπνο. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση ή τον φορητό υπολογιστή, χαμηλώστε το φωτισμό και βεβαιωθείτε ότι το παράθυρό σας είναι κλειστό, ώστε να μπλοκάρει τους θορύβους απ’ έξω.
  • Εάν αισθάνεστε ένταση, κάντε ένα χλιαρό (όχι καυτό) μπάνιο λίγο προτού ξαπλώσετε και ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ.
  • Το να αγχώνεστε επειδή δεν κοιμάστε και να κοιτάζετε συνεχώς το ρολόι, θα δυσκολεύσουν ακόμη περισσότερο την ξεκούρασή σας. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο και να πιείτε ένα ποτήρι με ζεστό γάλα.