Η βασική προϋπόθεση για να χάσετε βάρος είναι να εξασφαλίζετε θερμιδικό έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καίτε καθημερινά περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Έτσι, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να μετράτε κάθε θερμίδα που βάζετε στο στόμα σας, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε τον στόχο σας για αδυνάτισμα. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρέπει να στηρίζετε το αδυνάτισμά σας στον υπολογισμό θερμίδων. Συνεχίστε το διάβασμα και θα καταλάβετε γιατί.

*Δεν μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια κάθε θερμίδα

Με όση ακρίβεια κι αν προσπαθείτε να υπολογίζετε τις θερμίδες στο φαγητό σας και αυτές που καίτε κατά την άσκηση, δεν πρόκειται να οδηγηθείτε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Σκεφτείτε την μπουκιά που αφήνετε στο πιάτο σας αλλά δεν υπολογίζετε ή το πώς η θερμοκρασία, η ένταση και το υψόμετρο επηρεάζουν τις αθλητικές επιδόσεις σας.

Η κατανάλωση, η πέψη και η αξιοποίηση των θερμίδων είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Για παράδειγμα, όσο πιο επεξεργασμένο είναι το φαγητό, τόσο πιο εύκολο είναι να απορροφήσετε τις θερμίδες από αυτό. Τα σπιτικά γεύματα, από την άλλη, απαιτούν περισσότερη… δουλειά από τον οργανισμό σας. Επομένως, όσο λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα έχετε στο πιάτο σας, τόσο περισσότερη ενέργεια θα παράγετε για να τα χωνέψετε και τόσο λιγότερες θερμίδες θα απορροφηθούν από αυτό το φαγητό.

*Δεν είναι ίδιες όλες οι θερμίδες

Ακριβώς όπως η υγεία δεν μετράται μόνο από τον αριθμό στη ζυγαριά, έτσι και η πρόσληψη θερμίδων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μικρό μέρος μιας μεγάλης εξίσωσης υγείας. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ διαφορετικό να παίρνετε 200 θερμίδες από ένα φρούτο και διαφορετικό να παίρνετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων από donuts. Τα τρόφιμα που βάζετε στον οργανισμό σας επηρεάζουν πολύ τη διάθεση, τον κορεσμό, την πέψη, την ενέργεια, τον μεταβολισμό και τις ορμόνες σας.

Η συχνή επιλογή θερμίδων από ενεργειακά πυκνές και λιγότερο θρεπτικές πηγές προάγει την αύξηση βάρους περισσότερο από τη συχνή κατανάλωση των ίδιων θερμίδων από τρόφιμα που έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία. Το ίδιο ισχύει και για τη γυμναστική: διαφορετικές προπονήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην ίδια καύση θερμίδων, αλλά δεν έχουν την ίδια συνολική επίδραση στην υγεία.

Να θυμάστε ότι…

Προκειμένου να εξασφαλίσετε αδυνάτισμα με διάρκεια και να ενισχύσετε τη συνολική υγεία σας, το μυστικό είναι να εστιάσετε την προσπάθειά σας στην κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και την τακτική άσκηση και όχι στον υπολογισμό θερμίδων. Άλλωστε, η εμμονή με την καταμέτρηση θερμίδων μπορεί να δυσκολεύσει την καθημερινότητά σας και να προωθήσει μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό.