Το να νιώθετε διαρκώς κουρασμένη όταν είστε έγκυος είναι αρκετά φυσιολογικό, ειδικά στην αρχή και στο τέλος της εγκυμοσύνης, όταν οι ορμόνες σας λειτουργούν… υπερωρίες ώστε να πραγματοποιήσουν όλες τις αλλαγές που χρειάζεται το σώμα σας και το μωρό σας. Παράλληλα, μπορεί να έχετε προβλήματα ύπνου εξαιτίας της δυσκολίας σας να βρείτε μια άνετη θέση ύπνου ή της συχνοουρίας σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπίσετε την κούραση και να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές. Σε κάθε περίπτωση, αν η κούρασή σας εμφανιστεί ξαφνικά, εάν δεν βελτιωθεί με την ξεκούραση ή εάν αισθάνεστε άγχος ή κατάθλιψη, ενημερώστε σχετικά τον γιατρό που σας παρακολουθεί.

Φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε την κούραση στην εγκυμοσύνη

*Προσπαθήστε να κοιμηθείτε περισσότερο

Ο βασικός τρόπος να καταπολεμήσετε την κούραση που νιώθετε είναι με το να κοιμάστε περισσότερο. Επειδή πιθανότατα δεν μπορείτε να πάρετε κάνετε διαλείμματα για ύπνο… στη δουλειά σας, φροντίστε να ξαπλώνετε για ύπνο νωρίτερα από ό,τι συνήθως και να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε ημέρα. Αν είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, δοκιμάστε ένα ειδικό μαξιλάρι ύπνου ή τοποθετήστε μερικά μαξιλάρια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζουν καλά το σώμα σας.

*Μείνετε ενυδατωμένη

Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση είναι αρκετή για να αυξήσει την κούρασή σας και να ρίξει τα επίπεδα ενέργειάς σας. Άλλωστε, τώρα χρειάζεστε περισσότερο νερό από όσο πριν την εγκυμοσύνη σας προκειμένου να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας. Αν και η κατανάλωση νερού ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας, το πόσο δραστήρια είστε και ούτω καθεξής, ο γενικός κανόνας είναι ότι στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε καθημερινά περίπου 9-11 ποτήρια υγρά (7-11 από αυτά να είναι νερό).

Ωστόσο, φροντίστε να μην πίνετε πολύ νερό πριν τον ύπνο, ώστε να αποφύγετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

*Καταναλώστε τα σωστά σνακ

Προκειμένου να νικήσετε την κούραση πρέπει να τρώτε μικρά, υγιεινά γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δοκιμάστε συνδυασμούς πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων, όπως δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα, ένα κομμάτι τυρί με κράκερ ολικής άλεσης ή μερικές φέτες γαλοπούλας με ψωμί ολικής άλεσης.

*Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα

Η γυμναστική μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειάς σας και τη διάθεσή σας. Αν λοιπόν ο γιατρός σας δεν σας την έχει απαγορεύσει, φροντίστε να βάλετε στην καθημερινότητά σας την ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα και το stretching.