Για ένα νεογέννητο, το να θέλει την αγκαλιά της μαμάς του δεν είναι «συνήθεια» – είναι ανάγκη. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του μωρού σας: Μετά από εννέα μήνες που περάσε μέσα σας, το να είναι μόνο του στην κούνια χωρίς ένα ζεστό σώμα κοντά του μπορεί να του φαίνεται εξαιρετικά σοκαριστικό. Παρόλο που κάθε μωρό είναι διαφορετικό, σχεδόν όλα τους ενοχλούνται αν ο γονιός τους τα βάλει για ύπνο ενώ είναι ακόμη ξύπνια. Τα περισσότερα μωρά χρειάζονται τους γονείς τους προτού αποκοιμηθούν. Θέλουν δηλαδή να θηλάσουν, να τραφούν με μπουκάλι ή να τα νανουρίσουν κουνώντας τα.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ποτέ το μωρό σας δεν θα ξαπλώσει ικανοποιημένο στην κούνια του ή ότι δεν μπορείτε να λάβετε μέτρα ώστε να το βοηθήσετε να μάθει να ηρεμεί. Για παράδειγμα, το μωρό σας μπορεί να ξυπνήσει από έναν υπνάκο και να κοιτάξει κάτι που τραβά την προσοχή του για αρκετά λεπτά προτού νιώσει πείνα.

Ενθαρρύνετε αυτές τις στιγμές ηρεμίας ενώ το μωρό σας είναι ξύπνιο κάνοντας την κούνια του άνετη, ασφαλή αλλά και ενδιαφέρουσα. Για παράδειγμα, φροντίστε να περιστρέφετε τακτικά τα αντικείμενα που έχετε κρεμάσει πάνω από το σημείο ύπνου του. Σε λίγο καιρό, θα αρχίσει επίσης να προσπαθεί να τα φτάσει και να παίζει με τα χέρια του. Τα μωρά κοιτάζουν και παίζουν με τα παιχνίδια πάνω από την κούνια τους για 5-10 λεπτά κάθε φορά.

Πότε θα σταματήσει να αναστατώνεται που το αφήνω από την αγκαλιά μου;

Μόλις είναι μερικών μηνών και μπορεί να διασκεδάσει τον εαυτό του για σύντομα χρονικά διαστήματα, το μωρό σας θα πρέπει να αναστατώνεται λιγότερο όταν το βάζετε να ξαπλώσει. Μια ένδοξη ημέρα, μπορεί ακόμη και να είναι έτοιμο να κοιμηθεί χωρίς μεγάλη βοήθεια. Μόλις συμβεί αυτό, υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε: Το ένα είναι να το θηλάσετε ή να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας έως ότου είναι τόσο νυσταγμένο που του φαίνεται πιο δύσκολο το να διαμαρτυρηθεί από το να αποκοιμηθεί. Το άλλο είναι να το να βρείτε ένα συμβιβαστικό είδος επαφής – όπως το κούνημα ή το χάιδεμα – που βοηθά στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του να το έχετε αγκαλιά και του να είναι μόνο του.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι πρόκειται για μεταβατικά μέτρα. Όταν το μωρό σας είναι περίπου έξι μηνών θα πρέπει να μπορείτε να το βάλετε και το αφήσετε στην κούνια του ενώ είναι νυσταγμένο αλλά ακόμη ξύπνιο.