Όταν έχετε ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι και δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιμηθήκατε κανονικά, μπορεί να καταλήξετε να… ονειρεύεστε τη στιγμή που το μικρό σας θα μπει -επιτέλους- σε ένα πρόγραμμα ύπνου. Ποια είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για να επιχειρήσετε κάτι τέτοιο; Δεδομένου ότι αν ξεκινήσετε πολύ νωρίς μπορεί να απογοητευτείτε, καλό είναι να κάνετε υπομονή μέχρι το μωρό να είναι τουλάχιστον 4-6 μηνών. Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό, ωστόσο σε αυτήν την αναπτυξιακή φάση αρχίζει να αναπτύσσεται ο φυσικός ρυθμός ύπνου. Αφού λοιπόν το μωρό σας φτάσει σε αυτό το αναπτυξιακό ορόσημο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να φτιάξετε το πρόγραμμα ύπνου του (και να καταφέρετε να ξεκουραστείτε και εσείς).

Πώς θα οργανώσετε το πρόγραμμα ύπνου του μωρού

Αφήστε το να ξεκουραστεί

Παραδόξως, τα πολύ κουρασμένα μωράκια ορισμένες φορές δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το μικρό σας κοιμάται επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο πρωινός ύπνος, λίγο μετά το ξύπνημα του μωρού, είναι συνήθως ο πρώτος που διαρκεί αρκετά. Μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, τα μωρά τα πάνε καλύτερα με τον πρώτο πρωινό υπνάκο, ωστόσο μην εκπλαγείτε αν αυτός ο υπνάκος είναι μόνο για 45 λεπτά στην αρχή. Επίσης, ενώ μπορείτε να περιμένετε και έναν απογευματινό ύπνο, μπορεί να χρειαστεί λίγη ώρα πριν το μωρό σας κοιμηθεί για δεύτερη φορά.

Φτιάξτε το ιδανικό περιβάλλον ύπνου

Προκειμένου να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ο ύπνος του μωρού σας πρέπει να πραγματοποιείται σε ένα σταθερό περιβάλλον.

  • Φροντίστε η κούνια του είναι σε ένα σκοτεινό, δροσερό δωμάτιο.
  • Κλείστε τις κουρτίνες, τα πατζούρια και τα τζάμια.
  • Δοκιμάστε μια συσκευή λευκού θορύβου, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλείσετε τους ήχους και να ηρεμήσετε το μικρό σας.
  • Προετοιμάστε το μωρό σας για ύπνο, μιλώντας του με πιο ήρεμη φωνή, νανουρίζοντάς το ή βάζοντάς του χαλαρωτική μουσική.

Εντοπίστε το μοτίβο

Σε γενικές γραμμές, ένα μωρό ηλικίας 4-6 μηνών θα χρειαστεί τρεις υπνάκους μέσα την ημέρα: έναν το πρωί, έναν το απόγευμα και έναν υπνάκο αργά το απόγευμα για να το παρασύρει μέχρι τον νυχτερινό ύπνο. Μέχρι τους 7-8 μήνες, ο τρίτος υπνάκος συνήθως εξαφανίζεται και το μωρό μπορεί να κοιμάται για αρκετή ώρα- περίπου μία ώρα ή μία ώρα και μισή – το πρωί και το απόγευμα.

Να θυμάστε ότι…

Η καθιέρωση ενός προγράμματος ύπνου είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, καθώς δεν είναι κάτι απλό για το μωρό σας. Μην παραιτείστε της προσπάθειας αν μετά από λίγες ημέρες δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το μικρό σας μπορεί να κοιμηθεί υπέροχα ένα βράδυ, αλλά όχι το επόμενο – και αυτό είναι φυσιολογικό. Τελικά θα δείτε πρόοδο, αλλά, όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα ορόσημα, είναι συνήθως δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω. Σε κάθε περίπτωση, μην μπείτε στη διαδικασία να συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα μωρά. Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και φτάνει σε διαφορετικά ορόσημα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.