Καθώς μεγαλώνουμε, η επιδερμίδα μας τείνει να χάνει τη λάμψη της, με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά μας να φαίνονται κουρασμένα και η όψη της επιδερμίδας μας να γίνεται άτονη και θαμπή. Παράλληλα, οι λεπτές γραμμές και οι μαύρες σακούλες δείχνουν πιο έντονες ενώ οι πόροι πιο διεσταλμένοι.

Η παράλειψη του συστηματικού καθαρισμού δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), καθώς και η έλλειψη ύπνου αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες πρόωρης γήρανσης. Όταν παραλείπετε τον καθαρισμό του προσώπου σας, οι ρύποι και το σμήγμα που συσσωρεύονται μπλοκάρουν τους πόρους και δεν αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνέει», ενώ όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, υπονομεύετε την ανάπλαση του δέρματός σας, η οποία κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Ένας άλλος ύπουλος εχθρός της επιδερμίδας είναι η ζάχαρη, η οποία όταν περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, προσκολλάται στις πρωτεΐνες και αρχίζει να σχηματίζει μόρια, τα τελικά προϊόντα της γλυκοζυλίωσης. Η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις δύο πρωτεΐνες που είναι κυρίως υπεύθυνες για τη διατήρηση της ελαστικότητας και σταθερότητας του δέρματος.

Πώς θα επαναφέρετε τη χαμένη λάμψη της επιδερμίδας σας

Προκειμένου να αντιμετωπίσετε την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας σας και να επαναφέρετε τη χαμένη λάμψη της, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

*Περιορίστε την κατανάλωση τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ώστε να επιβραδύνετε την πρόωρη γήρανση του δέρματος και των ιστών, αλλά και να ευνοήσετε τη συνολική υγεία σας.

*Για να επαναφέρετε τη χαμένη λάμψη σας οι ειδικοί προτείνουν peeling με γλυκολικό οξύ ή οξέα φρούτων, τα οποία απομακρύνουν άμεσα τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, χαρίζοντας λεία και φωτεινή όψη.

*Για να διεγείρετε την αναγέννηση νέων κυττάρων και να προάγετε τη σύνθεση κολλαγόνου, εντάξτε στη ρουτίνα περιποίησής σας τη ρετινόλη και τα ρετινοειδή. Προσέξτε όμως! Η ρετινόλη προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όμως δεν δρα αποτελεσματικά στο φως της ημέρας. Αν, λοιπόν, το serum σας περιέχει ρετινόλη, φροντίστε να το χρησιμοποιείτε μόνο νύχτα και το πρωί να εφαρμόζετε κάποιο άλλο serum. Αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη, τότε καλύτερα να προσπεράσετε τη ρετινόλη και να επιλέξετε κάποιο άλλο serum με παράγωγο της βιταμίνης Α σε πιο ήπια μορφή.

*Μην παραλείπετε την εφαρμογή αντηλιακής κρέμας σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ, όλον τον χρόνο, ανεξαρτήτως εποχής και καιρού.