Τα τελευταία χρόνια το αβοκάντο γίνεται ολοένα και πιο διάσημο χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία και την πλούσια γεύση του. Είναι το φρούτο του βουτυρόδεντρου και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς, για τους οποίους αποτελούσε κύριο συστατικό της διατροφής τους.

Πώς ωφελεί την υγεία

*Θωρακίζει την καρδιά

Πληθώρα ερευνών αποδεικνύει ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως αυτά που εντοπίζονται στο αβοκάντο, έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, γι’ αυ­τό και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση των τροφίμων που τα περιέχουν. Μάλιστα, σχετικά μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε αβοκάντο μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, καθώς και να αυξήσει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη.

*Προστατεύει τα μάτια

Πλούσιo σε αντιοξειδωτικά, το αβοκάντο περιέχει τα πολύτιμα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών. Τα καροτεονειδή αυτά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με σχετικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

*Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία

Το μαγνήσιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέταλλο που εμπλέκεται σε εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας και κατέχει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της συνολικής υγείας μας, ενισχύοντας την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθώντας στη χαλάρωση των μυών και αποτρέποντας τις ημικρανίες. Ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο περιέχει 58mg μαγνησίου και παράλληλα μας προσφέρει καλά λιπαρά, ασβέστιο, βιταμίνες Α και C και κάλιο.

Πώς ενισχύει το αδυνάτισμα

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά, το αβοκάντο επιφέρει γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας την ανάγκη για τσιμπολόγημα στη συνέχεια και αποτρέποντας την υπερφαγία. Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να περιορίσετε την όρεξή σας για φαγητό.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό τους γεύμα ανέφεραν μείωση της τάξεως του 40% στην επιθυμία τους για φαγητό. Μάλιστα, αυτή η μείωση κράτησε για ώρες μετά.

Άλλη μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ελαϊκό οξύ σε καθημερινή βάση για τέσσερις εβδομάδες μείωσαν το λίπος της κοιλιάς τους κατά 1,6% σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν πολυακόρεστα λιπαρά.

Μια ακόμη μελέτη στο Diabetes Care βρήκε παρόμοια αποτελέσματα: μια δίαιτα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά μπορεί στην πραγματικότητα να αποτρέψει την κατανομή του σωματικού λίπους γύρω από την κοιλιά, επηρεάζοντας την έκφραση ορισμένων γονιδίων λίπους.

Τρόποι να το εντάξουμε στη διατροφή μας

Αν και το αβοκάντο αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που αξίζει μια θέση στη δίαιτά μας, θα πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο. Έχουμε κατά νου ότι μισό αβοκάντο ισοδυναμεί με μιάμιση κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, όσον αφορά στις θερμίδες. Επειδή είναι ένα υγιεινό τρόφιμο δεν σημαίνει πως η ανεξέλεγκτη κατανάλωσή του δεν μπορεί να μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες. Αυτό άλλωστε ισχύει για όλες τις τροφές.

  • Στο πρωινό μας. Κόβουμε μερικές φέτες αβοκάντο και τις απλώνουμε σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης μαζί με ένα αυγό.
  • Στη σαλάτα μας. Κόβουμε μισό αβοκάντο σε κυβάκια και το ρίχνουμε στη σαλάτα.
  • Ως σνακ ή ορεκτικό. Κόβουμε ένα ώριμο αβοκάντο στη μέση και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι μουστάρδα.
  • Σε μορφή γουακαμόλε.