Αν το μωράκι σας είναι πιο ανήσυχο το τελευταίο διάστημα, αν θέλει να μασουλήσει διάφορα αντικείμενα ή αν βγάζει πολλά σαλάκια, μπορεί να ετοιμάζεται να βγάλει τα πρώτα του δόντια.

Πότε ξεκινούν τα μωρά να βγάζουν δόντια;

Σε γενικές γραμμές, τα μωρά βγάζουν το πρώτο τους δόντι μεταξύ 4 μηνών και ενός έτους.

Αν το μωρό σας είναι 6 μηνών που δεν δείχνει ακόμη σημάδια οδοντοφυΐας, μην πανικοβληθείτε. Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για παράδειγμα, μερικά μωρά δεν βγάζουν δόντια μέχρι να είναι εννέα μηνών κι άλλα ξεκινούν την οδοντοφυΐα ήδη από τους τρεις μήνες. Τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα ή με πολύ χαμηλό βάρος μπορεί επίσης να παρουσιάσουν καθυστερήσεις στην οδοντοφυΐα τους.

Καθώς το μωρό σας αναπτύσσει ένα πλήρες σύνολο δοντιών, θα μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή του ώστε να συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια μάσησης, πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο.

Σε κάθε περίπτωση, αν ανησυχείτε σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας, μην διστάσετε να συζητήσετε σχετικά με τον παιδίατρό σας.

Ποια δόντια εμφανίζονται πρώτα;

Συνήθως τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται είναι οι δύο κεντρικοί κοπτήρες στην κάτω σειρά του στόματος. Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβαίνει στο μωρό σας, πάλι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Πρόκειται για κάτι που μπορεί να διαφέρει από μωρό σε μωρό.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας ετοιμάζεται να βγάλει δόντια

Προτού σκάσει το πρώτο δοντάκι του μωρού σας, θα παρατηρήσετε κάποιες ενδείξεις ότι πρόκειται να ξεκινήσει την οδοντοφυΐα. Το μικρό σας μπορεί:

  • Να κλαίει ή να είναι ευερέθιστο
  • Να έχει αυξημένη έκκριση σάλιου
  • Να έχει πρησμένα και ευαίσθητα ούλα
  • Να μασουλάει περισσότερο από το συνηθισμένο
  • Να ξεκινήσει να μασάει αντικείμενα

 

Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι ο πλέον κατάλληλος για να κρίνει τη φάση ανάπτυξης του μωρού σας και τη ρίζα των συμπτωμάτων.

Γιατί είναι σημαντικό να φροντίζετε τα πρώτα δόντια του

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να φροντίζετε τα πρώτα δόντια του μωρού σας, καθώς η καθιέρωση του βουρτσίσματος από νωρίς βοηθά στη διασφάλιση της υγείας των δοντιών και παράλληλα συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του λόγου. Σκεφτείτε ότι εάν τα χαλασμένα δόντια του μωρού πέσουν νωρίτερα ενδέχεται να επηρεάσουν τη θέση των μόνιμων δοντιών και κατ΄επέκταση τη σωστή άρθρωσή του.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε τα δόντια του

Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να ξεκινήσει μόλις βγει το πρώτο δοντάκι. Χρησιμοποιήστε μια αποστειρωμένη γάζα ή μια ειδική βούρτσα δακτύλου για να σκουπίσετε με απαλές κινήσεις τα πρώτα δόντια και το μπροστινό μέρος της γλώσσας, μετά τα γεύματα του μωρού και πριν τον ύπνο του. Οι οδοντίατροι προτείνουν να χρησιμοποιείτε μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα, κατάλληλη για την ηλικία του μωρού σας, με νερό και να αποφεύγετε την οδοντόκρεμα.

Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν να καθαρίζετε τα ούλα του μωρού μετά τον θηλασμό, προκειμένου να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των βακτηρίων και να προάγετε την καλή στοματική υγεία πολύ πριν αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα δόντια του μωρού. Ένα μαλακό, υγρό και καθαρό πανί είναι αρκετό για τον καθαρισμό των ούλων.