Οι διατροφικές συστάσεις είναι συχνά συγκεχυμένες και για αρκετούς ανθρώπους μη ρεαλιστικές. Εξάλλου πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να διατηρούν ένα αψεγάδιαστο διατροφικό πρόγραμμα, μιας και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Για να γίνει ευκολότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές της Harvard T. H. Chan School of Public Health, εάν ακολουθήσετε τη φόρμουλα «πέντε την ημέρα» θα φτάσετε το στόχο της πολυπόθητης μακροζωίας.

Τι περιλαμβάνει η φόρμουλα «πέντε την ημέρα»

Η φόρμουλα των ερευνητών του Harvard απλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα, δηλαδή δύο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών καθημερινά. Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται επίσης σε ερευνητικά δεδομένα και επιστημονικές διαπιστώσεις.

Για να καταλήξουν εκεί, οι ερευνητές μελέτησαν έρευνα που παρακολουθεί τα διατροφικά δεδομένα 100.000 ανδρών και γυναικών άνω των 30 ετών, καθώς και 26 άλλες μελέτες που αξιολόγησαν τη διατροφή περισσότερων από δύο εκατομμύρια ενηλίκων.

«Αυτές οι τροφές στις συγκεκριμένες ποσότητες προσφέρουν πιθανότατα το μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά την πρόληψη σοβαρών χρόνιων παθήσεων και είναι μια σχετικά εφικτή πρόσληψη για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dong D. Wang, MD, ScD, επιδημιολόγος, διατροφολόγος και μέλος της σχολής στο Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.

Προσοχή στις μερίδες

Εάν δεν είστε λάτρης των λαχανικών, μάλλον είστε… τυχεροί, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν επιπλέον πλεονεκτήματα για την υγεία από την κατανάλωση επιπλέον μερίδων λαχανικών. Οι μερίδες ταυτόχρονα, είναι γενικά μικρότερες από όσο νομίζετε.

Για παράδειγμα, μία μερίδα φρούτων είναι ένα μήλο, αλλά είναι επίσης 16 σταφύλια και μια μερίδα λαχανικών είναι το μισό πιπεριά ή έξι καρότα, σύμφωνα με την American Heart Association.

Ποια τρόφιμα έχουν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα;

Υπάρχει επίσης ένας εύκολος τρόπος βελτιστοποίησης των πλεονεκτημάτων κάθε μερίδας. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένα φρούτα και λαχανικά προσφέρουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την υγεία από άλλα.

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα πλούσια σε βήτα καροτένιο τρόφιμα όπως τα καρότα, τα μούρα και τα εσπεριδοειδή είναι όλα στην κορυφή της λίστας.