Ως νέοι γονείς είναι αρκετά πιθανό να έχετε διάφορες ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε συχνή επικοινωνία με τον παιδίατρο και να είστε τυπικοί στα ραντεβού σας, ώστε να παρακολουθείτε την υγεία του μικρού σας και να βεβαιώνεστε ότι όλα πάνε καλά. Από εκεί και πέρα, αν το μωρό σας δεν έχει αρχίσει να μπουσουλάει, καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω.

Πότε ξεκινούν να μπουσουλούν τα μωρά;

Κατά μέσο όρο τα μωρά ξεκινούν την προσπάθεια να μπουσουλήσουν όταν είναι περίπου 6 μηνών. Μέχρι τους 10 μήνες, τα περισσότερα μωρά μπορούν να κινούνται αποτελεσματικά βασιζόμενα στα χεράκια και τα γονατάκια τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ορισμένα μωράκια δεν αρχίζουν να μπουσουλούν μέχρι να είναι 1 έτους.

Είναι φυσιολογικό που δεν μπουσουλάει;

Εάν το παιδί σας δεν έχει αναπτυξιακά προβλήματα έως αυτό το σημείο (κάθεται χωρίς υποστήριξη, αρπάζει αντικείμενα και με τα δύο χεράκια του, κινεί τα χέρια και τα πόδια του εξίσου, περιστρέφεται και από τις δύο πλευρές, στέκεται στα πόδια του εάν στηρίζεται κάπου), δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι ο πλέον ειδικός να σας συμβουλεύσει σχετικά.

Γιατί αργεί να μπουσουλήσει;

Αν το μικρό σας δεν έχει ξεκινήσει το μπουσούλημα μέσα στην αναμενόμενη χρονική περίοδο, τότε μπορεί να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

  • Ίσως το μωρό έχει μια πιο… διστακτική προσωπικότητα
  • Μπορεί να φοβάται να πάρει το ρίσκο να στηριχθεί στα χεράκια του και να χάσει την ισορροπία του
  • Ενδεχομένως δεν του δίνεται η ευκαιρία να περάσει χρόνο μπρούμυτα

Πώς μπορείτε να το ενθαρρύνετε να μπουσουλήσει

 

 

*Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα, τεντωθείτε και ακουμπήστε το μωρό πάνω σας. Σύντομα θα αισθανθεί ασφαλές και θα τολμήσει να δοκιμάσει κινήσεις που δεν συνηθίζει ως τώρα, όπως το να σταθεί στα τέσσερα στον κορμό σας για να σας κοιτάξει στα μάτια.

*Ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάθεται μπρούμυτα όταν είναι ξύπνιο, ώστε να ενδυναμώσει τους μυς στην πλάτη και τους βραχίονες.

*Την ώρα του παιχνιδιού βάλτε το μωρό καθιστό στο πάτωμα και πλησιάστε το μπουσουλώντας. Είναι αρκετά πιθανό να σας μιμηθεί.

*Αν και οι αγκαλιές αποτελούν αγαπημένη συνήθεια γονιών και μωρών, θα πρέπει να αφήνετε το μικρό σας και λίγο κάτω, έτσι ώστε να παίξει και να κάτσει μπρούμυτα.