Πολλές γυναίκες που περιμένουν δίδυμα διαπιστώνουν ότι έχουν αρκετά αισθητά και πολύ πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως κόπωση, συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα.

Επίσης, οι αλλαγές στο σώμα σε μια δίδυμη εγκυμοσύνη είναι πολύ πιο εμφανείς από ό,τι σε μια εγκυμοσύνη με ένα μόνο μωρό.

Εάν περιμένετε δίδυμα, το βάρος σας μπορεί να αυξηθεί κατά 16-20 κιλά (σε σύγκριση με 10-15 κιλά σε μια εγκυμοσύνη με ένα μωρό). Οι ραγάδες, το φούσκωμα, οι κιρσοί και οι αιμορροΐδες είναι πιο συχνές σε μια δίδυμη κύηση και αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθάνεστε για το σώμα σας.

Διατροφή στη δίδυμη κύηση

Η υγιεινή διατροφή είναι ακόμη πιο σημαντική κατά την εγκυμοσύνη.

Όταν είστε έγκυος με δίδυμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ειδικές συμβουλές σχετικά με την επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυλλικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου, ιωδίου, λιπαρών και γενικά θρεπτικών συστατικών.

Πότε θα γεννηθούν τα δίδυμα;

Συνήθως τα δίδυμα μωράκια γεννιούνται στις 37-38 εβδομάδες κύησης, εκτός εάν παρουσιαστούν προβλήματα νωρίτερα ή υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος να καθυστερήσει ο τοκετός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό διδύμων (περίπου το 60%) γεννιέται πριν από τις 37 εβδομάδες, ενώ τα μωράκια που δεν είναι δίδυμα γεννιούνται περίπου στις 40 εβδομάδες.

Πώς θα προετοιμαστείτε για τα δίδυμα

  • Η καλή επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι βασικό κομμάτι για να δημιουργήσετε μια ευτυχισμένη οικογένεια και να έχετε μια υγιή σχέση μεταξύ σας. Η εγκυμοσύνη είναι μια καλή στιγμή για να συζητήσετε και να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις προσδοκίες σας για το μέλλον με τα δίδυμα μωράκια σας.
  • Αναζητήστε πληροφορίες για τον θηλασμό. Μπορείτε να θηλάσετε τα δίδυμα μωρά σας και είναι καλό για εσάς και εκείνα. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τη μαία σας ή να παρακολουθήσετε μαθήματα για τον θηλασμό διδύμων.
  • Ως γονείς διδύμων, εσείς και ο σύντροφός σας θα διαπιστώσετε ότι η καθημερινότητά σας είναι πολύ πιεστική, οπότε θα σας βοηθήσει να έχετε υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας.