Αν και για εμάς τους ενήλικες αποτελεί ένδειξη έλλειψης καλών τρόπων, για τα μωρά το ρέψιμο είναι απαραίτητο, ειδικά μετά τον θηλασμό ή το φαγητό. Γιατί όμως είναι σημαντικό να ρεύεται το μικρό μας και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;

Γιατί είναι σημαντικό να ρεύεται το μωρό;

Όταν ένα μωρό καταπίνει αέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή του ταΐσματος, ο αέρας αυτός παγιδεύεται στο στομαχάκι του και μπορεί να το κάνει να αισθάνεται άβολα ή χορτάτο χωρίς να είναι. Το ρέψιμο βοηθά στην απομάκρυνση αυτού του αέρα. Μόλις το μικρό μας ρευτεί και βγάλει αυτόν τον αέρα από την κοιλίτσα του, θα νιώσει άμεσα καλύτερα. Μάλιστα, μπορεί ακόμη και να θέλει να φάει ξανά, καθώς η αφαίρεση του αέρα θα αφήσει χώρο στο στομάχι του για περισσότερο γάλα.

Κάθε πότε πρέπει να ρεύεται;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μωρό πρέπει να ρεύονται μετά από κάθε γεύμα τους, ανεξάρτητα από το αν δείχνουν σημάδια δυσανασχέτησης ή όχι. Επιπλέον, κάποιοι υποστηρίζουν ότι για κάθε 50 ml γάλα που χορηγούμε στο παιδί καλό είναι να το κρατάμε 2-3 λεπτά, ώστε να ρευτεί, όπως και όταν κάνουμε αλλαγή μαστού κατά τον θηλασμό. Εάν θηλάζουμε μόνο από το ένα στήθος, μπορούμε να κάνουμε το μωρό να ρευτεί όταν σταματήσει να θηλάζει. Αφού ρευτεί, προσφέρουμε ξανά το ίδιο στήθος για να δούμε εάν το μωρό θέλει περισσότερο γάλα. Στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί ο θηλασμός, βοηθάμε ξανά το μωρό να ρευτεί.

Μια καλή στιγμή για να ρευτεί το μωρό που θηλάζει είναι αφού σταματήσει να θηλάζει ή εάν δείχνει νευρικό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αν δούμε ότι το μωρό σταματά να θηλάζει και δείχνει άβολα, τότε χρειάζεται να ρευτεί.

Εάν το μωρό σας θηλάζει καλά και ρουφάει ενεργά, δεν χρειάζεται να το σταματήσουμε για να ρευτεί. Περιμένουμε μέχρι να σταματήσει να θηλάζει από μόνο του και στη συνέχεια το βάζουμε να ρευτεί.

Τα μωρά καταπίνουν επίσης αέρα όταν κλαίνε. Επειδή ορισμένα μωρά κλαίνε περισσότερο, ειδικά εάν έχουν κολικό, θα πρέπει να ρεύονται πιο συχνά.

Πώς θα βοηθήσουμε το μωρό να ρευτεί

Φροντίζουμε να έχουμε ένα καθαρό πανάκι κάτω από το σαγόνι του μωρού έτσι ώστε να μη λερωθούμε αν μετά το ρέψιμο ακολουθήσουν και οι γνωστές «γουλίτσες». Τα μωρά μερικές φορές ρεύονται από μόνα τους χωρίς βοήθεια ή ειδική τοποθέτηση. Ωστόσο, αν θέλουμε να διευκολύνουμε τη διαδικασία, μπορούμε να δοκιμάσετε τις εξής κινήσεις:

*Βάζουμε το μωρό σε καθιστή θέση, κρατάμε με το ένα χέρι μας το κεφαλάκι του σταθερά μπροστά και με το άλλο χέρι μας χτυπάμε ελαφρά την πλατούλα. Αυτή ενδεχομένως είναι η πιο αποτελεσματική κίνηση, αφού μέσα σε 1-2 λεπτά κάνει το μωρό να ρεύεται.

*Στεκόμαστε όρθιοι, κρατάμε το μωρό στο στήθος μας και ακουμπάμε το πηγούνι του στον ώμο μας. Με το ένα χέρι μας στηρίζουμε το μωρό και με το άλλο τρίβουμε απαλά την πλατούλα του. Έτσι, θα δραπετεύσει ο αέρας από το στομαχάκι του.